Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Friday, September 11, 2009

SENI KUNCI DALAM SILAT #2

السلام عليكم

SENI KUNCI bermaksud ilmu permainan buah-buah kunci.Dalam menguasai SENI KUNCI, maka pesilat akan dilatih dengan pelbagai buah-buah kunci. Dan setiap satunya akan diterangkan secara terperinci mengikut kaedah seni (saintifik). Ilmu kuncian ini banyak berkait dengan ilmu anatomi manusia yang mana kita perlu tahu konsep sendi serta gerak lakunya dan sistem saraf.

Konsep asas SENI KUNCI adalah;
  1. Mesti dimulakan dengan elak pukul
  2. Melakukan buah-buah kunci setelah adanya ruang yang terbuka
  3. Melaksanakan dengan pantas dan tepat
Jangan sesekali;
  1. Melakukan buah kunci tanpa melemahkan musuh terlebih dahulu.
  2. Mendedahkan bahagian lemah pada tubuh kita terutamanya penyawa dan rambut yang panjang.
  3. Melaksanakan dengan teragak-agak
  4. Mengambil masa yang lama

والله أعلم

SENI KUNCI DALAM SILAT #1

السلام عليكم

Kali ini kita membicarakan tentang SENI KUNCI kerana apa yang dapat saya perhatian, seni kunci merupakan antara pelajaran utama yang diajar dalam silat. Seni Kunci juga merupakan antara ilmu pemusnah dalam sesuatu seni beladiri. Ia mampu memusnahkan sendi-sendi musuh, membuatkan musuh pengsan (tekanan pada saraf karotid),dan ada di antaranya yang mampu membunuh!
Namun pada peringkat awalan, banyak petua dan rahsia kunci tidak diperturunkan kepada murid kerana menyedari seni kunci ini terlalu berbahaya dan merupakan permainan Guru.


Tetapi apa yang digusarkan, petua dan rahsia ini terus menjadi rahsia kerana guru tidak berkesempatan untuk menurunkan atas faktor ajal, belum sampai masa, kurang kepercayaan dan murid membawa diri (sebab dah rasa diri dah hebat!).

Sebagai permulaan bicara, saya tegaskan sekali lagi yang SENI KUNCI akan dapat dipraktikan dalam pergaduhan sebenar sekiranya kita benar-benar tahu petua dan rahsianya.

والله أعلم

SENI KAKI #8

السلام عليكم


TIPS MELAKUKAN TEKNIK SERANGAN KAKI

Sebelum melepaskan tendangan, anda seharusnya mengangkat lutut dengan paras yang tinggi. Keadaan ini memberikan kelebihan kepada anda dari segi;

Kekuatan yang berganda.

Tendangan dari sudut tinggi dan menjunam ke arah sasaran pihak lawan menjadikan pecutan tendangan bertambah kerana di bantu oleh daya tarikan graviti.

Ruang sasaran lebih luas.

Banyak ruang sasaran boleh dipilih berbanding paras lutut yang rendah.

Mengelirukan pihak lawan.

Apabila tendangan boleh dilepaskan dalam ruang sasaran yang besar, banyak pilihan boleh dilakukan dan ini menyebabkan pihak lawan menjadi sukar untuk mengagak arah tujuan serangan kita.

Banyak kombinasi tendangan yang boleh dilepaskan.

Momentum besar yang wujud pada tendangan pertama membolehkan anda melakukan serangan kaki susulan selepas refleksi.

Bertindak sebagai benteng pertahanan.

Apabila lutut diangkat, ianya boleh menjadi benteng kepada sasaran maut sekiranya pihak lawan terlebih dahulu melepaskan tendangan ke arah anda.


والله أعلم
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...