Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Wednesday, October 5, 2011

GAYA TANGAN MENANTI KETIKA SIKAP PASANG

Salamun Alaik,
Allahyarham Hj Anuar Wahab dengan Gaya Menanti Tapak Serong
Sikap pasang merangkumi 2 asas utama iaitu bentuk tapak kekuda dan gaya tangan menanti. Berbeza perguruan maka akan berbezalah konsepnya. Pastikan sebelum kita menyarung sebagai pakaian diri, segala petua dan rahsianya sudah cukup sebagai bekalan diri kerana setiap satunya ada "silap" dan "silau" nya yang tersendiri.

Berkaitan bentuk Tapak Kekuda dan Langkahan telah banyak dibicarakan. Kali ini saya ingin berkongsi sekadarnya berkaitan Gaya Tangan yang menanti. Kedudukan Tangan yang menanti amat penting kerana;
1. ia mampu menutup kawasan lemah pada tubuh pesilat.
2. menyukarkan pihak lawan untuk menyerang.
3. memudahkan pesilat menyalahkan dan mematahkan setiap serangan daripada pihak lawan.

Gaya Tangan yang menanti seharusnya selari dan sesuai mengikut GERAK LANGKAH dan GELEKAN TUBUH. Sesuai perletakan atau kedudukannya, maka akan lancarlah ia untuk digunakan untuk menepis, menangkis, menangkap atau menyerang ( makan segerak, makan gerak dalam gerak). 

Harus diingat, terdapat juga GAYA TANGAN ketika menanti yang mampu memudaratkan pesilat itu sendiri (makan tuan). Antaranya;
1. Kedudukan tangan yang terlalu jauh dihadapan - membolehkan pihak lawan menyentap dgn mudah.
2. Kedudukan tangan yang separas muka atau hampir dengan muka - pihak lawan berupaya mencederakan muka pesilat dengan tangan pesilat itu sendiri.
3. Kedudukan kedua tangan pesilat yang terlalu bersilang - pihak lawan dengan mudah mampu untuk MENYELAK TANGAN pesilat dengan kaedah mengunci gerak.
4.  Menggenggam kedua tangan dengan terlalu erat - pergerakan tangan menjadi terbatas dan kaku.

Namun begitu, terdapat juga perguruan yang sengaja mengajar pesilat - pesilatnya dengan tapak songsang dan gaya menantinya yang sekali pandang boleh memudaratkan pesilat itu sendiri, tetapi sebenarnya ianya adalah sekadar perangkap dan penuh dengan helah. Semoga perkongsian ini mampu memberi manfaat buat semua.

Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...