Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Friday, January 18, 2019

KEMBALI KEPADA ASAS

Salamun alaik,


Dalam mengejar pelajaran-pelajaran yang tinggi sehinggakan kadang-kadang melangkaui Adat dan Adab Ilmu, tetapi banyak hal yang ASAS masih belum kuasai dan mengerti sebenarnya. Masih ramai yang keliru dan yang tidak pernah ambil tahu soal ASAS walaupun ianya AMAT PENTING dalam Pertempuran seperti Konsep Kekuda, Perletakan Pandangan, Sudut Bertempur, Perletakan Tangan Menanti, Kaedah Susun Tapak, Aturan Nafas, Kehendak Musuh, Sistem Biologi Tubuh, Faktor Alam termasuklah bagaimana untuk menghilangkan gugup atau membuang perasaan takut berdepan pihak musuh.

Ambil satu contoh untuk dibincangkan. Perletakan Tangan sewaktu menanti. Sewaktu membuka tapak, kedua tangan akan diarah ke hadapan. Persoalan yang berbangkit adalah;
1. Apa fungsi bagi setiap satunya. Tangan kanan dibelakang dan tangan kiri dihadapan ataupun tangan kiri dibelakang dan tangan kanan dihadapan.
2. Perlukah meletak tangan dan apa kelebihannya?
3. Adakah perlu buka kepalan tangan atau genggam keduanya.ataupun satu buka dan satu tutup.
4. Berapa sudut dan sukatan sebenar mengikut ukuran tubuh pesilat?

Itu antara persoalan yang perlu dijawab oleh setiap dari anak Gayong terutamanya para Jurulatih. Sebab sebahagian besar langsung mengabaikan hal yang penting ini walauoun ianya adalah ASAS sewaktu berdepan pihak musuh. Dan ianya adalah pemula sebelum kita melaksanakan Elak, Tangkis dan menyalahkan perbuatan lawan.

Melalui pengamatan menerusi media-media sosial dan youtube, ada yang berbengkong Hitam pun masih "kosong" pengetahuan berkaitan isu ini. Main belasah sahaja mengajar anak-anak muda yang sedang bertatih. Sampaikan buka tapak, tangan tu seolah-olah bagi percuma kepada pihak lawan untuk menarik atau menyentap ke depan. Terlampau menghulur. Sedangkan dalam Keilmuan Gayong ini cukup terperinci. Setiap Gerak Geri ada SISTEM dan PETUAnya.

Bagi pandangan ambo, disinilah peri pentingnya FAKTOR GURU. Hanya yang benar-benar Guru yang mampu menunjuk ajar. Ilmu yang "Hidup" dan bukan hanya mengikut sukatan pelajaran yang baku secara tiru-tiruan. Belajar ini bukan semata-mata fokus kepada pengisian pelajaran tetapi kaedah mengajar juga perlu diberi perhatian.

Diharap pandangan dan diskusi kali ini dapat memberi pencerahan berkaitan hal ASAS yang perlu digali dan diberi perhatian. Jangan terlampau mengejar pelajaran yang tinggi-tinggi selagi hal yang asas masih lagi goyah. Yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran. Rugi masa, rugi tenaga dan rugi wang ringgit. Ia umpama hendakkan Ilmu pada nama dan sijil semata-mata. Ilmu tu aku dah belajar. Ilmu ini aku dah berkursus. Ubah lah sikap jika benar-benar mau berGayong. Semoga beroleh manfaat.

Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...