Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Wednesday, July 11, 2012

ILMU PARANG TERBANG

Salamun Alaik;
Parang yang sedang terbang
 
Ilmu Parang Terbang merupakan salah satu diantara KEILMUAN PERANG yang diwarisi oleh Pendekar Melayu zaman berzaman. Ilmu ini sinonim dengan Pasukan Perang Selendang Merah.Namun ianya juga turut diamalkan oleh kumpulan-kumpulan tertentu yang juga mewarisi Ilmu dari Khazanah Ulamak Nusantara ini.

Ilmu ini sebenarnya bukan menjadikan pedang itu terbang, tetapi ianya lebih kepada amalan persediaan dan ketika turun berperang. Segala kelebihan ilmu yang dikurniakan Allah SWT pada saat dan ketika itu bergantung semata-mata atas keizinan dari_NYA jua. Tidak lebih dari itu. Apa yang penting, penghayatan dan tujuan berperang atas konsep JIHAD FISABILILLAH itu yang perlu disemai terlebih dahulu. NIAT dan TUJUAN adalah yang PALING UTAMA. Tiada istilah kalah atau tewas sbb mereka telah dijanjikan SYAHID.

Pedang Perang Melayu

Amalan Parang Terbang ini mempunyai 17 ayat yang dipanggil AMALAN PERANG AYAT 17 Kebiasaanya, ia diamalkan secara berjemaah yang digelar Majlis Zikir Perang. Dalam Amalan Ayat 17 ini juga turut terkandung Ayat 4 dan Ayat Hulubalang. Selain dari Amalan Ayat 17, Pengamalnya akan  diijazahkan juga dengan Amalan Khusus ketika saat turun berperang. Antaranya;

Ketika Turun Melangkah;


 Ketika sampai di lokasi perang;

Saat Pegang Senjata;
Saat Cabut Pedang (senjata);

Sepanjang Berperang;


Semoga dengan perkongsian ini, dapat memberikan manfaat buat semua.

Wassalam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...