Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Wednesday, November 16, 2011

KUPASAN SENI BUNGA TANJUNG BHGN 2

Salamun Alaik,

Seni ke-2 yang terkandung di dalam Bunga Tanjung dipanggil main "GELOMBANG". Gelombang merujuk kepada gerakan turun naik yang merangkumi pelbagai aras seperti kedudukan berdiri lurus, melutut, kekuda, duduk pendekar (sabung ayam) dan meraut tiang (kekuda gantung). Kekuatan lutut menjadi sandaran utama dalam permainan "gelombang" ini.

Dari aspek saintifik, gerakan turun naik secara harmoni akan mewujudkan suatu daya impulse yang tinggi akibat daripada perubahan momentum yang mendadak daripada kedudukan tinggi-rendah-tinggi-rendah (serangan sampai di sasaran). Jika di lakarkan gerakan gelombang ini, ianya seperi graf gelombang SINUS     ( istilah dalam trigonometri).

Graf Sin
Selain daya impulse, gerakan gelombang ini juga terkandung inersia yang tinggi saat gerakan menurun daripada titik puncak ke bawah dan ianya dibantu oleh daya tarikan graviti dan beban tubuh pesilat.

Begitulah tersiratnya gerakan naik turun yang terkandung di dalam seni Bunga Tanjung. Pesilat seharusnya menghayati dan menyelami setiap gerak agar setiap seni mampu diekstrak dan dipraktikan dalam situasi tempur yang sebenar. Gerakan gelombang ini juga secara tidak langsung menjadi latihan bagi kekuatan kaki terutamanya bahagian lutut.

Wallahua'lam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...