Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Thursday, November 21, 2013

SILAT SENI GAYONG : ILMU vs PELAJARAN SILIBUS

Salamullah Alaikum;

Teras utama bagi suatu organisasi Silat adalah PELAJARANnya. ADAT pula sebagai SIMBOL KUASA DAN AMANAH manakala PENTADBIRAN berkait soal mengurus selia hal ehwal organisasi. Bila berbicara soal pelajaran Silat, seringkali berlaku perselisihan pendapat antara ILMU SILAT dengan PELAJARAN SILIBUS SILAT.

Sebenarnya ILMU SILAT bersifat universal, fleksibel dan sentiasa bercambah kerana ILMU itu sendiri sifatnya tiada berpenghujung. Semakin banyak Ilmu yang dipelajari maka semakin jelas lompong-lompong pengetahuan yang belum difahami dan menuntut untuk terus belajar dan belajar.

MAKSUD PELAJARAN SILIBUS

Pelajaran Silibus pula merujuk kepada segala Ilmu yang pernah diajar dan ditunjukkan oleh Allahyarham Dato Mahaguru sendiri samaada dari gerak fizikal mahupun melalui bicara ataupun menerusi Gurulatih-Gurulatih Kanan yang telah mendapat perkenan beliau disepanjang hayat Allahyarham Dato Mahaguru. Kesemua Ilmu tersebut disusun secara teratur mengikut suatu sistem pelajaran dengan peringkat bengkong tertentu.Pelajaran Sukatan sememangnya perlu "rigid" agar KETULENAN PELAJARAN DAPAT DIKEKALKAN.

Maka,dengan ini dapatlah kita membezakan di antara ILMU SILAT SENI GAYONG dengan PELAJARAN SUKATAN SILAT SENI GAYONG. Buat masa kini, tiada lagi tambahan pelajaran atau pelajaran2 ciptaan baru di dalam Sukatan Pelajaran Silat Seni Gayong tetapi ILMU SILAT SENI GAYONG sentiasa bercambah dan berkembang merentasi masa dan zaman.

Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...