Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Monday, February 25, 2019

DI MANA LETAK KEKUATAN MENUMBUK?

Salamun Alaik,
Ramai yg tahu menumbuk tetapi tak ramai yang mampu menumbuk dengan sempurna

Semua orang boleh menumbuk. Samaada menumbuk dengan kaedah yang betul atau tidak. Setiap perguruan juga ada kemahiran dan sifat menumbuk yang khusus mengikut pengajian mereka. Persoalannya, Di manakah letak duduk KEKUATAN SAAT KITA MELEPASKAN TUMBUKAN? Dan ada berapa RUKUN atau SYARAT yang menjadikan tumbukan kita sempurna? Ramai yang tahu menumbuk tetapi tak ramai yang mampu menumbuk dengan sempurna. InsyaALLAH, akan dikongsi kepada Jurulatih-jurulatih ambo peringkat Pelangi Kuning. Setiap peringkat ada PENGISIANNYA samaada pelajaran silibus maupun pengisian Jurulatih. Bagi ambo tiada jalan pintas dalam belajar dan Bengkong yang tinggi (sekarang) bukan lagi merujuk kepada penguasaan dan pengisian pelajarannya.

Wallahua'lam.

SEMUA OBJEK ADALAH SENJATA

Salamun Alaik;

Pengamal Gayong yang telah mempelajari 21 jenis senjata Alam Melayu masih belum lengkap menguasai sepenuhnya Seni Senjata Gayong sehinggalah apa-apa sahaja yang berada di sekelilingnya di mana-mana sahaja boleh digunakan menjadi senjata ampuh dalam mempertahankan diri mereka. Itulah tahap tertinggi dalam menguasai Seni Senjata Gayong!

Senjata yang 21 dengan 7 Gaya Gerak dan 7 Sifat Membunuh boleh dimanifestasikan kepada sebarang objek yang ada dipersekitaran kita utk dijadikan senjata mempertahankan diri. Malah, sifat muka bumi dan keadaan persekitaran seperti batang pokok, dinding, longkang besar, lubang, cerun, sinaran cahaya, kawasan berpasir dsb nya juga mampu di jadikan sandaran untuk menumpaskan musuh.

Ke arah mencapai tahap tertinggi dalam menguasai SENI SENJATA GAYONG ini, maka perlulah pesilat-pesilat mengadap GURU SEBENAR dan memahami setiap GERAK SIFAT SENJATA serta apa yg dikatakan  7 GAYA GERAK dan 7 SIFAT MEMBUNUH. InsyaAllah, dengan kefahaman yang jelas tentang konsep ini maka tiada lagi istilah HAFAL BUAH dan KAKU DALAM GERAK. Malah gerak akan lebih mantap, efektif dan berbahaya berbanding gerak dalam SILIBUS yang diajar.

Wallahua'lam

GAYA TANGAN MENANTI

Salamun Alaik;

Sikap pasang merangkumi 2 asas utama iaitu;
1. BENTUK TAPAK KEKUDA
2. GAYA TANGAN MENANTI. 

Kedudukan Tangan yang menanti amat penting kerana; 
1. ia mampu menutup kawasan lemah pada tubuh pesilat. 
2. menyukarkan pihak lawan untuk menyerang. 
3. memudahkan pesilat menyalahkan dan mematahkan setiap 
    serangan daripada pihak lawan.    

Gaya Tangan yang menanti seharusnya SELARI DAN SESUAI  mengikut GERAK LANGKAH dan GELEKAN TUBUH.  Sesuai perletakan atau kedudukannya, maka akan lancarlah ia untuk digunakan untuk menepis, menangkis, menangkap atau menyerang.

Harus diingat, terdapat juga GAYA TANGAN ketika menanti yang mampu MEMUDARATKAN pesilat itu sendiri (makan tuan).  Antaranya;  

1. Kedudukan tangan yang terlalu jauh dihadapan membolehkan pihak lawan menyentap dgn mudah. 

2. Kedudukan tangan yg separas muka atau hampir dgn muka pihak lawan berupaya mencederakan        muka pesilat dengan tangan pesilat itu sendiri. 

3. Kedudukan kedua tangan pesilat yang terlalu bersilang pihak lawan dengan mudah mampu untuk
    MENYELAK TANGAN pesilat dengan kaedah mengunci gerak. 

4. Menggenggam kedua tangan dengan terlalu erat pergerakan tangan menjadi terbatas dan kaku. 

Namun begitu, di dalam Keilmuan Silat Seni Gayong, terdapat  juga tapak yang digelar TAPAK SONGSANG dan gaya menantinya yang sekali pandang boleh memudaratkan pesilat itu sendiri,  tetapi sebenarnya ianya adalah sekadar perangkap dan penuh dengan helah. 

Sewaktu berpencak, pesilat seharusnya menyusun gerak langkah dan susunan tapaknya agar ianya tidak berlangkah sumbang dan  seterusnya dapat mematikan langkah musuh. 

Dlm keilmuan silat, MATI LANGKAH bermaksud suatu kedudukan yang tidak memberikan ruang dan peluang untuk menyerang atau  membela diri tetapi sebaliknya membuka ruang dan peluang  kepada pihak lawan untuk menyerang. 

Langkah Sumbang pula bermaksud susunan gerak langkah yang  tidak teratur dan memudahkan untuk pihak lawan mematikan  langkah atau mengambil kesempatan untuk menyerang.  Namun, amat berbeza konsep berlangkah sumbang dengan  sengaja mengamalkan Langkah Sumbang sebagai suatu helah dan ikhtiar untuk memerangkap pihak lawan.

Wallahua'lam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...