Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Sunday, January 20, 2013

KERIS TOK CHU

Salamun Alaik;
Gambar hiasan (sumber internet )

Pada akhir abad ke-18, nama TOK CHU mula wujud dalam sejarah perkerisan di Kelantan. Panggilan Keris Tok Chu ini diambil bersempena dengan nama seorang EMPU KERIS yang hebat pada ketika itu. Selain hebat di dalam bidang perkerisan (pandai besi), beliau juga seorang yang tinggi ilmu persilatan dan di bidang ilmu agama. Beliau pada ketika itu menetap di kawasan Masjid Muhammadi bersebelahan dengan Istana Balai Besar, Kota Bharu, Kelantan. Tok Chu adalah orang istana dan sejarah hidupnya juga berkait rapat dengan sejarah Raja-Raja Negeri Kelantan.

Keris Tok Chu adalah keris yang hebat, sehebat nama Tok Chu, seorang pandai besi, seorang pahlawan dan seorang ahli agama. Raja-Raja di waktu itu juga memakai keris buatan Tok Chu sebagai salah satu keris kebesaran. Keris Tok Chu sangat keras dan tajam, sehingga dikatakan boleh menikam tempayan sehingga tembus dengan tempayan tidak pecah. Keris Tok Chu mempunyai bentuknya tersendiri dan tidak sama dengan bentuk keris-keris yang lain yang terdapat di Alam Melayu.

Bersama Tn Hj Alwi Yusof, Pengerusi Persatuan Seni Purba dan Kraftangan Kelantan.
Berdiskusi tentang Keris termasuklah mendapat penerangan dari beliau tentang ciri-ciri Keris Tok Chu.

Ciri-ciri KERIS TOK CHU

1. Rupa Bentuk yang tersendiri.

2. Tidak sama dengan keris-keris lain.

3. Mempunyai Tulang.

4. Berlurah depan.

5. Beralur.

6. Bertebing.

7. Berlembah.

8. Aring agak tinggi.

9. Bahu sederhana tinggi.

10. Tidak ada Akut.

11. Puting sedikit besar.

Walaupun ciri-ciri keris di atas dikhususkan kepada keris yang bergelar KERIS TOK CHU, namun kepakaran Tok Chu tidak hanya terhad kepada pembuatan bilah sepertimana bentuk yang dinyatakan ini. Mungkin ianya boleh dipanggil dengan nama keris bersama dengan buatan Tok Chu seperti; Keris Lok buatan Tok Chu, Pandai Saras buatan Tok Chu, Melela buatan Tok Chu dan seterusnya.

Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...