Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Thursday, December 13, 2012

MENUNAIKAN HAJAT GURU

Salamun Alaik;

Setelah hampir setahun "Alamat mimpi" yang disampaikan oleh Guru, akhirnya pada 9hb Disember 2012, seramai 7 Murid yg dipercayai telah berjaya menunaikan Hajat Guru. Semoga segala KERAHSIAAN yg dibuka sepanjang Riadah ini digenggam erat dlm diri masing-masing. "Peganglah Amanat Sumpah Setia"

Wallahua'lam.

SENJATA KUCING HITAM

Salamun Alaik;
Kucing Hitam merupakan gelaran bagi pasukan perisik yg berperanan dalam menyiasat individu2 atau kumpulan yang cuba membelot ibarat duri dalam daging atau gunting dlm lipatan. Pasukan ini akan dilatih dengan teknik risikan dan penyamaran dengan senjata khususnya yang dipanggil KUCING HITAM.

Senjata Kucing Hitam amat Rahsia sehinggakan ramai yang kurang mengetahui rekabentuknya, apatah lagi kaedah gerak geri dan bunuhnya. Senjata ini mempunyai kelebihan berbanding senjata-senjata sulit lain kerana ia mempunyai gaya permainan 3 dalam 1 yang mana senjata ini mempunyai gerak permainan gabungan senjata Pisau, Kerambit dan Buku Lima. Gerak Tikamnya pantas seperti Pisau, Gerak Limbainya pula fleksibel seperti Kerambit manakala Gerak Hentak/Pukulnya tegap seperti Buku Lima.

Dimainkan secara berpasangan bagi mengatasi senjata2 panjang dan perisai disisi mampu mengunci senjata seperti mana sifat senjata Tekpi.Bagi memastikan rekabentuk pembuatannya sempurna dari aspek keseimbangan, berat dan ukurannya,maka terdapat kaedah2 tertentu bagi menilainya sebagaimana Keris yg mampu berdiri kerana keseimbangannya. Dengan kelebihan2 yang ada pada senjata Kucing Hitam ini,maka selayaknya ia menjadi sebagai senjata sulit dan rahsia bagi Pasukan Kucing Hitam.

Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...