Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Wednesday, September 30, 2009

ROH #1

Assalamualaikum,

Sebelum kita berbincang dengan lebih lanjut tentang Tenaga Dalam, Amalan Kerohanian dan Kuasa Minda, seeloknya kita perlu kenal tentang diri kita terlebih dahulu terutamanya tentang ROH. Merujuk kepada Firman Allah SWT di dalam Al-Quran Surah Al-Israk ayat 85;

Demikianlah yang mana manusia hanya diberikan sedikit sahaja ilmu tentang ROH, akan tetapi dengan sedikit ilmu ini manusia berusaha mengkaji dan telah berjaya mengambil beberapa manfaatnya terutamanya dalam konteks Ilmu Kerohanian dan Alam Ghaib.

Berdasarkan ilmu dan kajian ahli-ahli ilmu kerohanian, ROH manusia terdiri daripada himpunan 9 jenis Roh. Setiap Roh ini mempunyai fungsinya yang tersendiri seperti berikut;
  1. Roh Idofi - Roh Utama
  2. Roh Rabbani - Roh yang sukar ditemui. Bersifat diam dan tidak mempunyai apa-apa kehendak. Sifat kehambaan yang sebenar-benarnya.
  3. Roh Rohani - Roh yang berkaitan dengan nafsu
  4. Roh Nurani - Roh yang berkaitan dengan hati yang baik (nafsu mutmainnah)
  5. Roh Kudus - Roh berkaitan berhubungan dengan berbuat kebaikan
  6. Roh Rahmani - Roh yang mempengaruhi manusia bersifat sosial dan suka memberi
  7. Roh Jasmani - Roh yang menguasai seluruh darah dan urat. Roh yang menjadikan kita sakit dan seumpamanya. Sekiranya kita dapat menguasainya, ditusuk jarum pun tidak akan rasa sakit. Roh ini mudah dikuasai oleh nafsu amarah dan sifat kebinatangan buat manusia seperti suka makan,bersetubuh, malas dsb.
  8. Roh Nabati - Roh yang mengendalikan perkembangan dan pertumbuhan badan fizikal
  9. Roh Rewani - Roh yang menjaga tubuh fizikal dan pemikiran. Bila tidur,roh ini yang keluar.
Wallahua'lam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...