Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Sunday, December 25, 2011

PEMBUATAN SENJATA PERANG TRADISI MELAYU

Salamun Alaik,
Gambar Hiasan
Kehebatan senjata perang dilihat dalam 2 aspek utama iaitu Kaedah Pembuatannya dan Jenis Besi yang digunakan. Kaedah pembuatan senjata pula merujuk kepada amalan diri ( puasa, zikir dll ), pemilihan hari, ukuran pemakai, kaedah tempa, lapisan besi, masukkan bisa dsb manakala bahan besi pula kebiasaanya akan dipilih daripada campuran beberapa jenis besi seperti;

1. Besi Waja (besi keras)
2. Besi Tawar ( besi lembut )
3. Besi Temiang (penguat besi baja)
4. Besi Kuning dan unsur seperti emas,perak dan tembaga (unsur mistik-pelemah kebal)
5. Besi Leleh ( unsur mistik - kebal pada pemakai )
6. Besi Wali ( pengilat dan tahan karat )
7. Besi Tulang (unsur bisa)
8. Besi Tahi Bintang (unsur mistik)

Mengikut petua, jenis besi yang ingin dijadikan senjata perang seeloknya daripada besi yang yang bermula dengan huruf PA' (huruf Jawi) seperti paku, pagar, pahat, pencebor, puting parang, pencebat, pisau, payung, pasak, perisai, pahar dll ( sebaiknya yang telah patah dan diambil dari tempat2 yang berasingan ). Dikatakan pembuatan senjata menggunakan 7 Pa' ini mampu memberikan kelebihan-kelebihan mistik tertentu kepada  si-pemakai seperti membangkitkan semangat, kebal, melemahkan semangat musuh, perabun, mampu berhubung dengan alam ghaib dan sebagainya.

Bagi mengekalkan keampuhan senjata perang tersebut, si-pemakai seharusnya tahu bagaimana kaedah untuk memandi, mencuci dan perasap selain secara berkala menambahkan bisa pada senjata tersebut.  Memandi dan perasap senjata kebiasaanya dilakukan genap 40 hari  manakala mencuci senjata dilakukan setahun sekali di bulan Muharram (bulan yang ditegah untuk berperang).

Selain daripada 2 aspek diatas, pembuatan senjata perang tradisi Melayu juga banyak menitikberatkan KESENIAN dalam ukiran hulu dan sarung. Ukiran selalunya dipilih berdasarkan motif yang berunsurkan flora dan fauna yang penuh dengan penceritaan yang tersurat dan tersirat. 

Setelah mengalami perkembangan dalam sistem sosial dan kebudayaan, senjata perang bangsa Melayu ini juga turut mengalami perubahan dari sudut pembuatan dan penggunaannya. Jika asalnya untuk bertarung dan berperang, kini ianya telah menjadi sekadar simbolik kuasa dan barang perhiasan mewah. Walaupun bentuk dan rupanya sekilas pandang adalah sama, namun amat jauh berbeza dari aspek kaedah pembuatan dan jenis-jenis besi yang digunakan. Sama tapi tak serupa.......

Wallahua'lam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...