Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Tuesday, September 15, 2009

DEMO SILAT- GABUNGAN KEKUATAN DAN SAINS

السلام عليكم
Persembahan @ Demonstrasi Silat dilaksanakan oleh perguruan-perguruan silat adalah bertujuan untuk;
  1. Memperkenalkan perguruan
  2. Menarik minat penyertaan masyarakat
  3. Menonjolkan warisan budaya
  4. Mempamerkan kekuatan dan semangat ahli-ahli silat
  5. Mewarnai persembahan-persembahan kebudayaan dalam majlis-majlis tertentu
  6. Memenuhi permintaan individu atau kumpulan tertentu seperti majlis perkahwinan
Bentuk demo silat ini sangat bergantung kepada aliran silat itu sendiri seperti;
  1. Aliran silat tari (lembut) - akan mempamerkan seni tarian silat, empat tapang dan main pulut yang diiringi oleh kumpulan gendang silat.
  2. Aliran silat buah(keras) - akan mempamerkan teknik-teknik pertempuran seperti kuncian,pukulan dan tempur silat. Ada yang bertangan kosong sehinggalah dipersembahkan permainan senjata-senjata di alam Melayu seperti pisau, tongkat, parang, keris, lembing, kapak, kerambit dsb. Tidak terkecuali, aksi-aksi pemecahan atap genting, batu bata,tetak, lompat gelung api dsb.
Saya tertarik untuk memberi pandangan demo silat yang bercorak aksi yang mempamerkan kekuatan fizikal dan dalaman. Sekiranya kita perhatikan, sebenarnya aksi-aksi yang dipamerkan adalah gabungan antara kekuatan dan ilmu sains. Bukan hanya teknologi moden sahaja yang mengaplikasikan ilmu sains, tetapi ilmu silat juga adalah sebahagiannya. Ini dapat dibuktikan dengan penerapan konsep-konsep sains dalam silat seperti konsep halaju, daya, momentum, inersia, tekanan, pecutan, imbangan, anatomi dsbnya.
Kesimpulannya, ilmu silat ini merupakan suatu ilmu mempertahankan diri yang bercorak saintifik dan bukannya kolot disebabkan umurnya yang telah wujud berkurun yang lepas.


والله أعلم
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...