Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Thursday, August 4, 2011

KONSEP GARIS PUSAT DAN MEDAN KAWALAN

Salamun Alaik,
Konsep Garis Pusat merupakan suatu konsep yang menekankan kepada 4 medan kawalan yang berpunca dari 2 garis yang saling berserenjang dengan titik persilangannya di pusat tubuh. Pembahagian medan ini amatlah penting dalam usaha kita mengawal serangan musuh secara tersusun dan bersistematik. Setiap serangan musuh yang masuk ke dalam medan tersebut, tangan dan kaki kita telahpun bersedia dengan tugasnya masing-masing.

Secara amnya, serangan bahagian atas akan dipertanggungjawabkan kepada kedua tangan dan serangan bahagian bawah, kaki pula yang mengalas tugas tersebut. Dengan demikian, kita telahpun menyeimbangkan tugas dan secara tidak langsung ianya tidak akan membebankan mana2 satu bahagian belaan sahaja.

Garis Pusat Bahagian Atas (Medan Belaan Tangan)

Pandangan hadapan

Kebiasaannya, gaya menanti berkeadaan tangan kiri di hadapan dan tangan kanan di belakang. Setiap pergerakan tangan yang menangkis lokusnya berpusat pada bahagian siku. Maka, pergerakan siku adalah hampir tetap dikedudukannya dan sekiranya ada pergerakan, ianya hanya dalam bentuk gerakan segaris secara horizontal.

Pandangan Sisi

Daripada pandangan sisi, kita juga dapat melihat pembahagian medan yang terdiri daripada 4 medan kawalan. Medan Hadapan(atas dan bawah) dikawal oleh tangan kiri (hadapan) manakala Medan Belakang (atas dan bawah) dikawal oleh tangan belakang. Bentuk belaan/ Teknik Belaan bergantung kepada individu dan mengikut kepada ilmu yang dipelajari.

Konsep Garis Pusat dan Medan Kawalan ini adalah sebagai panduan asas kepada strategi belaan kita. Setiap satunya ada formula yang mudah agar setiap serangan musuh, kita mampu menghadapinya dengan tenang dan bersistematik. Formula belaan yang bersistematik pula akan membantu kita menggunakan dengan berhemah setiap tenaga dan pergerakan kita agar setiap gerak geri kita bermakna dan berkesan.

*Bersambung.......

Wallahua'lam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...