Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Tuesday, November 27, 2012

SENJATA TUBUH 49

Salamun Alaik;


Menurut Keilmuan Silat Seni Gayong, di batang tubuh manusia, secara terperincinya terdapat 49 bahagian yg boleh dijadikan senjata berdepan musuh sama ada sebagai alat menangkis atau alat menyerang.Asasnya dipanggil SENJATA ASAS 8 yg terdiri daripada 2 tangan, 2 kaki, 2 lutut dan 2 siku. Ianya dianggap senjata asas kerana 8 bahagian ini secara lazimnya digunakan secara umum sebagai senjata utk menangkis dan menyerang.

Sesetengah perguruan memasukkan kepala sebagai senjata asas tubuh menjadikan 9 semuanya. Namun,bg pandangan penulis,kepala tidaklah dianggap sebagai senjata yg lazim dalam pertempuran yg melibatkan menangkis dan menyerang. Sifatnya hampir sama dengan bahagian bahu,punggung,gigi (gigit) dsbnya.
Senjata Tubuh ini disokong pula oleh organ deria spt mata,telinga dan kulit (sentuhan). Selain itu,Hati ( Gerak Rasa ) juga amat penting dlm meningkatkan keupayaan Senjata Tubuh ini.

Bagi memantapkan dan menghidupkan Senjata Tubuh, pengamal silat akan mengamalkan wirid2 tertentu sebagai DOA kepada ALLAH YANG MAHA HIDUP dan mempraktikan PETUA NAFAS kerana nafas lah yg menjadikan batang tubuh kita "hidup". Semoga beroleh manfaat buat semua.

Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...