Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Tuesday, January 29, 2019

SENI CHEKAK

Salamun Alaik,
Chekak sewaktu Tikaman Anak Sungai
(tiada suara)

Seni "MENANGKAP" pergelangan tangan sewaktu serangan tikaman dikenali sebagai CHEKAK dalam Keilmuan Silat Seni Gayong. Seni Chekak ini asasnya ada 4 kaedah dan 7 bersama pecahannya. Ada dipanggil dengan nama Chekak Jantan (kanan & kiri), Chekak Betina (Kanan & Kiri), Chekak Harimau Jantan, Chekak Harimau Betina dan Chekak Rajawali. Seni Chekak ini cukup berbeza dengan kaedah sambut ataupun pegang yang mana ia amat merbahaya kerana mudah terdedah dengan serangan susulan pihak musuh dan boleh memudaratkan tangan yang memegang itu.  Seni Chekak memerlukan pengetahuan dan kemahiran tersendiri agar perbuatan tangkap pergelangan ini boleh dipanggil CHEKAK.

Sebelum mampu menguasai, latihan khusus perlu dibuat secara ansur maju dengan tambahan beberapa petua. Seseorang yang telah menguasai kaedah Chekak ini mampu menangkap pergelangan setiap tikaman musuh walau pantas macam mana sekalipun. Selain itu juga, serangan balas atau gerak susulan juga mampu diatasi dengan cukup mudah seolah-olah ianya telah "terkunci". Bilamana Seni Chekak ini digabungkan dengan Seni Kuncian Sendi dan ditambahkan dengan kekuatan cengkaman jari, setiap tikaman musuh bukan sahaja mampu ditangkap kemas tetapi sekaligus ia mampu memusnahkan sendi pergelangan itu sendiri!

Tidak dinafikan sekali pandang atau melihat perbuatan tidak akan sama dengan belajar secara berGuru. Ini adalah punca utama kenapa ramai yang tidak mampu untuk menangkap dengan sempurna setiap tikaman lawan. Bila sekian lama berlatih tetapi masih gagal, Ilmu Gayong pula dipersalahkan. Ia amat tidak betul kerana belajar dan berGuru itu adalah 2 perkara yang amat berbeza. Belajar hanya beroleh TAHU tetapi berGuru InsyaALLAH mencapai FAHAM.

Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...