Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Monday, July 15, 2013

SELAWAT KUNCI KEPADA AKAD @ TAULIAH

Salamun Alaik;

" BismillahirRahmanirRahim, Aku sebagai Wakil Mutlak .................... pada saat dan ketika ini menerima kalian / mentauliah kalian .................. . DENGAN BERKAT SYAFAAT BAGINDA RASULULLAH SAW."

Begitulah secara asasnya Lafaz Akad dalam Adat Silat Seni Gayong ketika proses penerimaan murid baru dan pentauliahan anak Gayong dengan kenaikan bengkong, Sandang Kebesaran ataupun Kuasa Adat. 

Kata Kuncinya adalah " Dengan Berkat Syafaat Baginda Rasulullah SAW". Ianya bukan hal yang remeh temeh. Penerima juga sebenarnya menanggung suatu amanah yang besar. Apatah lagi Pemegang Kuasa Adat atau Wakil Mutlak yang bertanggungjawab untuk memberi "BAIAH" atas berkat Syafaat Nabi SAW.Setiap daripada mereka ini perlukan SANAD yang jelas dan betul kaedah AKAD nya agar "TALI" yang dikandarnya tiada terputus. Selain menerima AKAD yang jelas, mereka juga perlukan suatu AMALAN  @ "PAKAIAN" untuk memelihara SANAD itu terus bersambung tanpa putus. Apakah rahsia amalan tersebut?  Jawapannya adalah SELAWAT kepada SAIYIDUNA RASULULLAH SAW. 

Berapa bilangan yang perlu diamalkan sehari semalam? Jawapannya ada pada diri setiap Pemberi Baiah. Itu urusan mereka. Hal yang penting dan perlu  anak-anak Gayong beri perhatian adalah amalan SELAWAT seharian kita sebagai menyahut ungkapan yang telah kita sama-sama lafazkan iaitu "AKU TERIMA DENGAN BERKAT SYAFAAT BAGINDA RASULULLAH SAW".Secara umumnya, salah seorang Guru yang menerima Amanat dari Allahyarham Mahaguru berpesan, bagi setiap yang bergelar Jurulatih, setidak-tidaknya 1000 kali berSELAWAT  sehari semalam. Bagi yang menanggung AMANAH pula, adalah lebih daripada itu bilangannya. Ia merupakan Rahsia  mereka dengan AKU.

Kesimpulannya, bersempena di bulan Ramadhan yang Mulia ini, marilah kita sama-sama berSELAWAT kepada Junjungan Besar Nabi MUHAMMAD SAW. Sahutlah seruan yang telah kita sama-sama lafazkan. Jadikanlah SELAWAT ini sebagai "pakaian" diri bagi setiap detik, gerak, hembusan nafas dan kerlipan mata kita semua. InsyaALLAH hidup kalian penuh dengan barakah.Janganlah sebab SILAT kalian semua terpaksa berSELAWAT, tetapi SELAWAT lah atas dasar KASIH dan CINTA kepada BAGINDA SAW dengan penuh IKHLAS dan  harapan MENAGIH SYAFAAT BAGINDA di Akhirat kelak. Sesungguhnya SELAWAT ke atas NABI SAW merupakan IBADAT AGUNG dan merupakan tanda kecintaan  kita selaku umat BAGINDA SAW.
“Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat (memuji dan berdoa) ke atas Nabi (Muhammad SAW). Wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu ke atasnya serta ucapkanlah salam dengan penghormatan.” (Surah al-Ahzab: ayat 56).Dari Anas bin Malik radhiallahu ‘anhu, beliau berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Sesiapa yang mengucapkan selawat kepadaku satu kali, maka Allah akan berselawat baginya sepuluh kali, dan digugurkan sepuluh kesalahan (dosa)nya, serta ditinggikan baginya sepuluh darjat/tingkatan (di syurga kelak).” [HR An-Nasa’i No. 1297, Ahmad, sahih.]


Wassalam.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...