Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Sunday, September 27, 2009

BUNGA, WARNA DAN AURA #1

Assalamualaikum,

Adakah MANDI BUNGA itu khurafat? Ini adalah antara soalan-soalan yang sering diajukan oleh masyarakat buat pengamal-pengamal silat dan juga pengamal-pengamal perubatan. Mereka gusar sekiranya mereka terjebak dalam aktiviti ini, akidah mereka akan rosak kerana mempercayai kuasa bunga dan boleh jatuh syirik terhadap ALLAH SWT.

Kaedah Mandi Bunga merupakan antara kaedah rawatan tradisional bagi mengubati penyakit zahir dan batin yang telah dipelopori oleh nenek moyang kita. Apakah konsep yang digunakan dan bagaimana ianya dapat berfungsi merawat sesuatu penyakit?

Konsep Mandi Bunga
  1. Bunga mempunyai pelbagai jenis dengan pelbagai warna.
  2. Setiap warna mempunyai bentuk frekuensi getarannya yang tersendiri.
  3. Air merupakan suatu medium yang mampu merakam frekuensi getaran.
  4. Air juga mampu untuk merakam niat manusia.
  5. Anggota badan manusia yang sakit menunjukkan perubahan kepada frekuensi getaran asal. Ianya lebih kepada frekuensi yang lemah dan tidak harmoni.
  6. Penggunaan 7 jenis bunga agar frekuensi getaran yang dirakam oleh air dapat membetulkan frekuensi getaran lemah tubuh pesakit
  7. Penggunaan limau nipis bagi menambahkan sifat eloktrolit air.
Merujuk konsep di atas ( huraian yang paling asas ), maka Mandi Bunga merupakan suatu kaedah rawatan yang boleh dihuraikan secara saintifik dan ianya langsung tidak ada kaitan dengan unsur-unsur karut dan khurafat. Mungkin yang menjadikan kaedah ini syirik dan khurafat adalah pengamal-pengamal perubatan atau silat yang tidak faham konsep sebenar bagaimana Mandi Bunga ini mampu mengubat pesakit.

Kini, konsep tradisional ini telah pun di komersialkan oleh pengkaji-pengkaji Barat dan telah banyak jurnal-jurnal dikeluarkan berdasarkan hasil kajian mereka. Maka terhasilnya produk-produk "color vibration therapy" yang berinovasikan dari Kaedah Mandi Bunga. Akhirnya, penggunaan produk-produk hasil kajian Barat ini telah meluas digunakan oleh masyarakat Malaysia termasuk yang pernah mengatakan yang Kaedah Mandi Bunga itu adalah karut dan menyesatkan! Sama-sama kita fikirkan.................


Wallahua'lam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...