Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Wednesday, January 19, 2011

MENTERA JABAT DIRI


Salam,

Dalam keilmuan Silat Seni Gayong, penggunaan Mentera2 juga diajar oleh arwah Mahaguru buat anak2 Gayong. Isyarat pembacaan mentera menunjukkan yang bangsa Melayu amat hebat dalam hal dan ilmu tentang KETUHANAN, KENAL ASAL USUL, HAKIKAT DIRI dan berkaitan dengan ilmu KUASA MINDA ( ucapan yg diulang2 akan memberi kesan pada MINDA dan seterusnya akan mengarahkan diri ke arah tujuan ucapan. Samalah dengan saranan DOA yang memang di ajar dalam ISLAM ).

Antara contohnya adalah MENTERA JABAT DIRI

.........................dan seterusnya


Wallahua'lam

PEMBERITAHUAN


Salam semua,
Segala amalan2 yang terkandung di dalam blog ini bukannya untuk diijazahkan tetapi sekadar perkongsian ilmu di antara anak2 Gayong secara khususnya dan buat peminat2 ilmu2 kebatinan Melayu secara umumnya. Bila disebut ungkapan "sekadar berkongsi" maka ianya bukan berniat untuk menghuraikan secara detail atau sepenuhnya.Biarlah masyarakat menyedari yang mana Ilmu Silat Seni Gayong bukan sekadar hebat dalam persembahan2 berbentuk fizikal ataupun pembacaan mentera2 Melayu sahaja,tetapi ianya lebih dari itu.......banyak amalan kebatinannya menggunakan Ayat,Doa,Isim,Wirid,Hizib yang bersumberkan Al-Quran dan Doa Muktabar.

Kebanyakan amalan2 yang dikongsikan di sini tidak dihuraikan secara detail kaedahnya yang sebenar. Ini mengelakkan daripada anak2 Gayong mengamalkan tanpa pengijazahan dari Guru yang berkelayakan. Pengetahuan yang anak2 Gayong perolehi dari hasil perkongsian ini, boleh dijadikan sandaran untuk anak2 Gayong semua mencari @ mengadap Guru untuk menerimanya secara kaedah berguru yg sebenar (bukan hanya cedok dari internet dan beramal dengannya). Jika mengadap Guru,maka setiap rahsia amalan itu akan dibongkar sehalus2nya. Sebagai contoh,Ayat 4. Setiap ayat dari Ayat 4 itu ada kegunaannya yg tersendiri sekiranya anda tahu kaifiat2 amalannya. Contoh kedua, ayat pertama dalam ayat hulubalang (La Tudrikul.......khobir),boleh digunakan untuk teknik pengembaraan minda (terawangan) atau melihat sesuatu melalui JIDAT kita(ada dalam pelangkah hulubalang-Tunggul Rasulullah).

Sebenarnya,banyak lagi KERAHSIAAN ILMU2 KEBATINAN GAYONG ini belum TERBONGKAR. Ianya ada dalam simpanan GURU-GURU yang telah mendapat kepercayaan arwah MAHAGURU. Carilah mereka dan jangan sekali2 sisihkan mereka. Jika mereka2 ini dipinggirkan,maka semakin jauhlah ilmu2 Kerahsiaan ini dengan anak2 Gayong semua. Perkara menarik tentang Guru2 ini,jika anda secara langsung meminta ILMU2 KERAHSIAAN ini,mereka akan berkata yg mereka tidak belajar dan tak tahu apa2.......berbeza dengan guru yang belajar separuh jalan.

Alhamdulillah,syukur kepada Ilahi kerana memberi kemudahan buat saya dalam usaha mengumpul dan mendokumentasikan amalan2 kebatinan daripada Ayahanda Amin Hamzah. Ditambah lagi,hasil perkongsian ilmu dengan saudara Nik Iznan yang mana beliau juga salah seorang yang dipertanggungjawabkan untuk mengumpul dan mendokumentasikan amalan2 Kebatinan daripada Pak Andak Majid. Apabila ILMU kedua-dua TOKOH GAYONG ini digabungjalinkan, semakin gah lah ilmu peninggalan arwah Mahaguru untuk disusun agar dapat dijadikan bekalan buat anak2 Gayong generasi seterusnya.


Wallahua'lam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...