Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Wednesday, June 20, 2018

FUNGSI KERIS

Salamun Alaik

Mengikut Allahyarham Mahaguru, SENI KERIS telah beliau ajar dengan 3 jalan cerita. Dua diantaranya adalah kisah pertarungan Tuah dan Jebat dan perkisahan Laksamana Bentan dengan Sultan Mahmud Mangkat Dijulang. Setiap lenggok, sifat dan langkahan permainan Keris nya amatlah berbeza. Langkahan Tuah juga banyak bezanya dengan Langkahan Jebat. Begitulah juga kaedah genggam, kaedah buka, kaedah bertapak, kaedah menikam dsb nya.  

Keris adalah SIMBOL KUASA bagi warisan bangsa Melayu. Ianya penuh dengan ADAT dan ADAB yang amat tinggi nilainya. Maka, Seni Keris ini diajar pencaknya seiring dengan Adat dan Adabnya. Ada yang bersifat sebagai keris bertikam, ada yang menjadi keris hukuman dan ada sekadar simbolik kuasa. Nilai dan hikmahnya bermula dari pemilihan jenis logam, hari dan siapa empunya diri sehinggalah kepada kaedah pencak yang akan digunakan; lenggok,sifat dan langkahannya. Kaedah "simpan" dan cucinya juga turut ditekankan. Saat bertikam jangan sesekali memisahkan Keris dengan sarungnya. Sarung itu banyak manfaatnya jika kita benar-benar mengetahui. 

Semoga beroleh manfaat. Wallahua'lam.

PETUA SENI SUNDANG

Salamun Alaik;


Seni Sundang merupakan seni senjata yang diajar pada pemegang bengkong Hitam. Banyak syarat dan kriteria bagi seseorang jurulatih itu dinilai sebenarnya oleh sang GURU sebelum mula pembelajarannya. Namun kini ianya kurang diendahkan oleh kebanyakan guru yang sepatutnya memelihara Amanah. Mungkin guru tersebut sengaja ataupun tidak pernah tahu syarat2 ini Wallahua'lam. (timbul syak ianya sekadar rekaan guru itu sahaja). Ada IKRAR, ada KAEDAH, ada SENI, ada FALSAFAH, ada PETUA, ada RAHSIA dan ada AMALAN. Mungkin ada yang pernah belajar tapi belum lengkap semuanya. Ini jelas kerana setiap yang diperturunkan oleh ALMARHUM MAHAGURU bukan secara pukal tetapi ianya secara secara beransur-ansur. Sesiapa yang tekun dan bersabar InsyaALLAH berjaya menguasai dan mempelajarinya secara total tetapi yag belajar sekali dua ataupun hanya ikut kursus sekali seumur hidup walaupun ALMARHUM MAHAGURU sendiri yang mengajar pastinya tidak berjaya menguasai Keilmuan ini secara keseluruhannya. Cukup berbeza permainan antara Guru yang hanya sempat belajar sekali dua dengan ALMARHUM MAHAGURU dengan Guru yang berjaya menguasai dan mempelajarinya secara tertib dan sempurna dalam sesuatu tempoh masa yang tertentu. Kini untuk dapatkan Keilmuan ini secara sempurna memang agak sukar namun untuk pendedahan asas mmg mudah kerana banyak kursus-kursus yang dibuka untuk disertai oleh jurulatih-jurulatih Gayong seawal Pelangi Merah Tinggi. 

Keilmuan Seni Sundang banyak menitikkan KUDRAT pengemudi dan TEKNIK KEMUDInya. KUDRAT pula mestilah dari hasil latihan fizikal yang konsisten menggunakan jenis latihan beban tubuh atau menggunakan beban secara ansur maju. Saiz dan ukuran Bilah serta Hulunya juga diambil kira. Ada ukuran-ukuran tertentu mengikut si pemakai agar ianya sesuai ketika digunakan dalam teknik menyerang dan juga belaan. Kesimbangan berat antara Bilah dan Hulu amat memberi kesan ke atas Kelajua, Ketepatan serta Impak kemusnahan sewaktu hayunan,Libasan dan tetakan Sundang. Terdapat kaedah senaman untuk mengukur sejauh mana keupayaan diri sipemakai dengan ukuran dan berat Sundang sebelum boleh mula berlatih. Dalam gambar di atas ada dikongsikan sedikit Konsep yang melibatkan Seni Sudang. Setiap satunya ada Petua dan Latih Tubi agar setiap Hayunan,Libasan dan Tetakan Sundang menjadi benar-benar BERKESAN dan bukannya kan makan diri sendiri!

Semoga beroleh manfaat. Wallahua'lam.

12 PAKAIAN DAN 21 KAEDAH SENI CENDAI

Salamun Alaik;
Adapun terdapat 12 pakaian Cendai mengikut urutan dari siring pinggang hinggalah kepada Tengkolok Bugis di kepala. Antara NAMAnya;
1. Simpul dan Sentap
2. Kelubong Awang Bodo
3. Selendang
4. Sentung
5. Ular Danu
6. Jerat
7. Simbat Kuang
8. Lipat Kuang
9. Tebor @ Tebar Jala
10. Sauk-Sauk
11. Pukat
12. Tangguk-Tangguk
13. Sangga Maut
14. Serkap
15. Sentap
16. Kalong Puteri
17. Sireh Junjung
18. Gari-Gari
19. Tangkai Maut
20. Ibu Segenggam 
21. Tengkolok Bugis

Wallahua'lam

SALAM AIDILFIRTRI


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...