Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Saturday, March 24, 2012

SOAL JAWAB 4 : Beza sandang PANGLIMA PELANGI HITAM dan PANGLIMA HITAM

Salamun Alaik;

Soalan dari saudara Harimau Belantara;
Salam Tuan. Boleh tuan huraikan perbezaan antara sandang Panglima Pelangi Hitam (PSSGM) dan Panglima Hitam (Pusaka Gayong)?

Jawapan;

Wslm saudara Harimau Belantara. Secara ringkasnya kedua-dua sandang ini adalah sama dari aspek corak dan warnanya namun BERBEZA dari aspek TAHAP PELAJARAN dan JAWATAN DALAM KEGURULATIHAN. 
Pak Andak Majid pernah memangku jawatan Timbalan Pengarah Pelajaran Silat Seni Gayong
Cg Ahmad Ismail juga memakai Sandang Panglima Pelangi Hitam selaku Pengarah Pelajaran Pusat Latihan Tertinggi di Air Kuning
Pada 90-an, sandang ini masih dikekalkan statusnya dalam Pusaka Gayong sebagai sandang tertinggi utk pelajaran

Dahulunya sekitar 70-an, sandang Panglima Pelangi Hitam merupakan sandang tertinggi yang dipakai oleh seseorang Gurulatih. Pak Andak Majid memakai sandang ini selaku Timbalan Pengarah Pelajaran Silat Seni Gayong dan diikuti oleh Gurulatih-gurulatih tertinggi seperti Arwah Cg Ahmad Lazim, Cg Ahmad Ismail dll. Ketua bagi Panglima Pelangi Hitam pula bergelar Panglima Singa Malaya dan dibantu oleh Panglima Harimau Malaya, namun pada 70-an tiada lagi sandang khusus bagi Panglima Singa Malaya. Ianya mula diperkenalkan pada tahun 80-an.
Bagi PSSGM, Sandang Panglima Pelangi Hitam masih dikekalkan statusnya sebagai Gurulatih Tertinggi bg sesuatu negeri

Kini, status sandang ini berbeza mengikut pertubuhan. Dalam Kegurulatihan PSSGM dan Gayong Serantau, sandang Panglima Pelangi Hitam merupakan Sandang bagi  GURULATIH TERTINGGI yang mana hanya seorang sahaja yang ditauliah daripada kalangan Gurulatih-Gurulatih dalam setiap negeri. Kebiasaanya, Panglima Pelangi Hitam ini akan memegang jawatan sebagai Pengerusi Majlis Gurulatih bagi sesebuah negeri. Kriterianya mestilah dipilih daripada kalangan Gurulatih Kanan (Panglima Chula Hitam) yang paling senior dan memegang bengkong HPCS yang mampu mengajar PELAJARAN PELANGI HITAM.

Kini, bagi Pusaka Gayong, sandang Panglima Hitam bukan lagi dikhususkan utk Gurulatih Tertinggi

Berbeza pula dengan Kegurulatihan Pusaka Gayong, sandang Panglima Hitam merupakan sandang bagi seorang JURULATIH. Ianya tiada had bilangan dalam sesebuah negeri dan syaratnya sekurang-kurangnya berbengkong Kuning (mampu mengajar sekurang-kurangnya pelajaran peringkat merah chula). Ianya menyamai bagi sandang Panglima Amanah Sakti (PSSGM).

Sandang Panglima Pelangi Hitam (PSSGM) atau Panglima Hitam(Pusaka Gayong)

  Sandang Panglima Geliga Sakti sebagai Gurulatih (PSSGM) yang menyamai tahap Sandang Panglima Hitam (pusaka Gayong).

Selain daripada kedua-dua sandang ini, terdapat sandang Panglima Singa Malaya (PSSGM) dan sandang Ketua Panglima Pelangi Hitam Singa Malaya(Pusaka Gayong) yang juga sama bentuk corak dan warnanya tetapi berbeza dari aspek TAHAP PELAJARAN dan JAWATAN DALAM KEGURULATIHAN. 


Sandang Panglima Singa Malaya (PSSGM) atau Ketua Panglima Pelangi Hitam (pusaka Gayong) 
 
Sandang Panglima Geliga Sakti sebagai Gurulatih Kanan (PSSGM) yang menyamai tahap Ketua Panglima Pelangi Hitam (pusaka Gayong)

Sandang Panglima Singa Malaya (PSSGM) hanya dianugerah buat 7 orang sahaja dalam sesuatu masa. Ianya dipilih daripada Gurulatih -Gurulatih bertaraf Panglima Pelangi Hitam yang paling senior dan mempunyai ilmu dan kemahiran silat yang paling tinggi. Mereka akan menjadi PAKAR RUJUK yang berkaitan Pelajaran Gayong. Manakala sandang Ketua Panglima Pelangi Hitam Singa Malaya(Pusaka Gayong) menyamai tahap seperti Panglima Pelangi Geliga Sakti dalam PSSGM yakni selaku Gurulatih (berbengkong Hitam Chula Sakti)


Dalam PSSGM, hanya 7 orang sahaja yang berhak memakai Sandang Panglima Singa Malaya 
sebagaimana Panglima Singa Malaya dalam Pusaka Gayong

Dalam Pusaka Gayong, Sandang Ketua Panglima Pelangi Hitam di pakai oleh seorang yang bertahap Gurulatih 
Sama fungsinya dengan Sandang Panglima Chula Hitam dalam PSSGM.

Begitulah perbezaannya walau nampak serupa corak dan warnanya. Bagi anak2 Gayong, kefahaman tentang adat dan kuasa sandang ini amat penting lebih-lebih lagi Gayong kini dalam usaha ke arah PENYATUAN. Soal perbezaan kuasa seperti ini haruslah di ambil perhatian supaya kita sama-sama berjumpa TITIK KESAMAAN.

Perbandingan;

TAHAP PELAJARAN                         PSSGM                                           PUSAKA GAYONG
1. Jurulatih                               Panglima Amanah Sakti                               ( Khalifah Muda??? )                           
2. Gurulatih                               Panglima Geliga Sakti                                     Panglima Hitam
                  
3. Gurulatih Kanan                      Panglima Chula Hitam                        Ketua Panglima Pelangi Hitam                      
4. Gurulatih Tertinggi                  Panglima Pelangi Hitam                          Panglima Harimau Malaya                      
5. Ketua Gurulatih Tertinggi       Panglima Singa Malaya                             Panglima Singa Malaya 

*pernah salah seorang pemegang sandang ketua pelangi hitam dari pusaka gayong melompat masuk ke PSSGM. Disebabkan kurang arif kepimpinan PSSGM pada ketika itu dengan kuasa dan kedudukan sandang ini, maka dalam suatu majlis adat, pihak pssgm menganugerahkan sandang Panglima Singa Malaya buat si polan ini kerana menganggap tahap kuasa dan jawatan bagi kedua2 sandang ini sama disebabkan bentuk corak dan warna nya sama.(kiranya mentauliahkan semula sandang tersebut walaupun dalam satu mesyuarat pssgm pusat, sandang Panglima Singa Malaya telah pun di buang dari senarai2 sandang dalam PSSGM). Begitulah keadaannya, nampak sama tapi tak serupa.

Wallahua'lam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...