Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Friday, September 9, 2011

SENJATA MELAYU - TEKPI

Salamun Alaik,
Tekpi dengan sampirnya berbentuk tanduk seladang
Tekpi dengan sampirnya yang songsang sebelah
Senjata yang bergelar Raja Segala Senjata. Dipercayai senjata Tekpi ini diadaptasikan daripada Trisula (trident) yang berasal dari Benua India. Mula dikembangkan di Indonesia dengan panggilan Tjabang dan seterusnya tersebar ke Malaysia (Tekpi), India, China, Indo-China dan Okinawa(Sai).
Trisula
Berbentuk cabang 3 yang mana cabang utama (tengah) adalah panjang (15-20 inci) dan lurus dengan hujung matanya yang tidak tajam. 2 cabang lagi (dipanggil sampir) yang membentuk seperti huruf U (adakala berbentuk seperti tanduk seladang) dan agak pendek (4-6 inci) berbanding cabang utama.
Penulis bergaya dengan sepasang Tekpi
Dikatakan sebagai Raja Senjata kerana fungsi dan rekabentuknya mampu memerangkap dan menangkis segala ancaman daripada serangan senjata-senjata lain yang pelbagai sifat (panjang, pendek, tajam, dsb). Tekpi ini juga mampu mengunci sendi pergelangan lawan dan dengan teknik yang tertentu pula ianya mampu mematahkan senjata seperti parang. Kebiasaannya, tekpi ini dimainkan secara berpasangan. Serangannya pula lebih kepada menusuk (cucuk), menghentak (hulu yg berbentuk buntil) dan melibas. Tusukannya bukan seperti senjata-senjata tajam yang lain, tetapi lebih kepada menusuk TITK-TITIK LEMAH pada tubuh lawan terutamanya di bahagian solar plexus dan ke atas (sekitar leher dan muka). Batang Cabang Utama pula boleh bertindak sebagai penyangga sewaktu melakukan teknik kuncian. Walaubagaimana pun Senjata Tekpi ini digunakan lebih kepada corak BERTAHAN.

Tekpi boleh dikelaskan kepada 2 jenis iaitu Jantan dan Betina. Tekpi Jantan adalah lebih panjang berbanding Tekpi Betina. Kaedah bermainnya juga terbahagi kepada 2 kaedah iaitu Kaedah Jantan (bercorak serang) dan Kaedah Betina (bercorak bertahan). Tekpi asal diperbuat daripada besi secara keseluruhannya dan ianya boleh dikatakan senjata yang agak berat. Disebabkan oleh beratnya, pengemudi yang mahir mampu memusnahkan senjata-senjata lain disamping menghasilkan suatu momentum yang besar sewaktu melibas dan menyebat.
Menusuk
Menghentak dengan Hulu (berbentuk mata lalat)
Mengunci
Sangga Langit
Dalam Keilmuan Gayong, Tekpi diajar kepada anak Gayong yang bertaraf Jurulatih dan ke atas. Pelajarannya merangkumi Senaman Tekpi, Gerakan Asas Serangan dan Belaan, Elakan Maut (elak menggunakan Tekpi dan serentak membuat serangan balas ke sasaran utama) , Kuncian ( mengunci musuh dgn Tekpi ), Tekpi vs Senjata-senjata pilihan seperti parang, lembing, tongkat dll dan Tapak Hidup Tekpi.
Tekpi vs Tekpi
Tekpi vs Parang

Walaupun Raja Senjata ini terkenal dengan kehebatannya, namun ia memerlukan pengemudi yang benar-benar berilmu dan berkemahiran. Tanpa ILMU dan KEMAHIRAN, tiada apa yang menjadikannya istimewa berbanding senjata-senjata lain. Semoga perkongsian ini dapat manfaat buat semua.

Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...