Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Monday, April 16, 2012

RAHSIA DIBONGKAR #1 : Khatam dan Isim Senjata

Salamun Alaik;
Selain 7 jenis Bunga, terdapat juga Bahan Khatam yang memerlukan 7 jenis Buah

Ringkasan Huraian yang dipetik daripada Buku Panduan Jurulatih Gayong Serantau Kelantan;

Dalam Keilmuan Gayong, setiap senjata ada KHATAM dan ISIM nya.

1. Pisau - Baling pisau dalam jarak tertentu dan perlu terpacak tepat ke sasaran. Isim nya khusus untuk KEBAL HIRIS dan TEPAT MEMBALING.
2. Tongkat - Menghadapi serangan pelbagai senjata di atas batang TITIAN. Isimnya adalah Amalan Pendekar Awang Bodoh.
3. Parang - Menahan Tetakan di bahagian Perut, lengan dan betis.Isimnya khusus untuk KENAL BESI dan KEBAL TETAK.
4. Keris - Upacara Istiadat di LAUT. Isimnya adalah Amalan Hang Tuah.
5. Lembing - Upacara Istiadat di AIR TERJUN. Perlu menangkap Rejaman Lembing oleh Guru dengan mata tertutup dalam Jarak tertentu (jarak tebing ke tebing). Isimnya adalah Amalan Megat Terawis.
6. Cendai - Upacara Istiadat di AIR MENGALIR. Isimnya khusus utk memberi BISA/PEMBERAT PUKULAN pada sehelai kain yang lembut.
7. Sundang - Mendagu dengan SUNDANG yang TAJAM yang digantung pada sebatang pokok. Isimnya adalah AMALAN PEDANG DZUL-FAQAR.
8. Kerambit - Bertempur dalam Kain Sarung. Isimnya adalah Amalan Halilintar (gerak pantas menyerang dan kunci gerak lawan)
9. Gada- Gada - Mengemudi tanpa menyentuh lantai dan tepat melempar ke sasaran. Isimnya adalah Amalan Pendekar Harimau Berantai.

dan seterusnya.......


#Pesanan Guru Tua : 

Pastikan bila belajar sesuatu senjata biar sampai Khatamnya, Ambil Petuanya dan Amalkan Isimnya. Namun, KUNCI nya ada pada TAPAK GAYONG. Gali dan terus mencari RAHSIAnya.

Majlis Khatam KERIS dan LEMBING ramai dah ikut serta, tetapi pernahkah tuan-tuan diberi ISIM nya? Kenapa tidak diberi sedangkan itu SUMPAHnya?

Allahyarham Mahaguru pernah berpesan, hanya seorang sahaja yang beliau memberi AMANAH yang boleh mengkhatamkan kesemua keilmuan senjata dalam Silat Seni Gayong ini yang merangkumi 21 senjata di Alam Melayu. Carilah orangnya yang dikhatamkan segala KEILMUAN GAYONG oleh Allahyarham Mahaguru secara meminum AIR LUDAH nya. Itulah satu-satunya PENYAMBUNG SANAD sebagaimana Allahyarham Mahaguru menerimanya di Batu Hitam sebagai PERANTARAAN ILMU.


Wallahua'lam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...