Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Saturday, March 30, 2013

KELEBIHAN SEBUTAN ZAT DALAM PERBUATAN GAYONG

Salamun Alaik;
Bersama Ayahanda Amin Hamzah

Dalam melakukan setiap pergerakan dan perbuatan Gayong ketika latihan, anak-anak Gayong disarankan untuk melafazkan sebutan ZAT. Kenapa Kalimah Zat ini dipilih dan apakah kelebihannya dari aspek jasmani dan rohaninya? Sudah pastinya ia mempunyai maksud dan tersimpan pelbagai manfaat buat anak-anak Gayong sebagai pengamalnya.

Kalimah Zat (sebutan yang sebenarnya DZAT) sebenarnya merujuk kepada DZAT ALLAH SWT dan sebutan Dzat yang dilafazkan sebagai isyarat membenarkan Kalimah Hauqalah yang membawa maksud Tiada Daya Upaya (sekalian 'Alam) melainkan Daya Upaya Allah SWT. Sepertimana yang telah dimaklumkan oleh Guru penulis melalui ajaran dari Allahyarham Mahaguru, lafaz Zat ini ada huraiannya di dalam salah satu Mentera Gayong yang jelas menyatakan dan menyampaikan maksud sebagaimana membenarkan Kalimah Hauqalah yg telah disebutkan di atas.

"......... Dzatullah, Sifatullah, Nur Quluubihim.............."

Secara asasnya, dalam konteks melafazkan kalimah Zat ini sewaktu latihan Gayong, ianya mendidik anak-anak Gayong semua agar sentiasa melazimkan kita MENAFIKAN setiap tindakan dan perbuatan kita dan sentiasa MENGISTBATKAN setiap sesuatu itu hanya dari ALLAH SWT. Begitulah tarbiyah Gayong buat setiap yg bergelar anak-anak Gayong. 

...................................................................

Dalam membincangkan kelebihan aspek jasmaninya pula, bilamana anak-anak Gayong menyebut DZAT, maka sebutan tersebut akan berpunca dari dasar perut dan udaranya akan dihembus melalui mulut. Perbuatan sebegini mampu mengaktifkan pusat tenaga manusia yang berada di sekitar pusat ( 2 inci di bawah pusat). Makanya, latihan secara berterusan dengan teknik yang betul mampu membangkitkan tenaga dalam dalam tubuh anak-anak Gayong. Setiap perbuatan serang bela termasuklah bertapak (lebih seimbang) akan dapat memberi lebih manfaat kerana perbuatan tersebut telah menggabungkan 2 tenaga (luar dan dalam). Namun, untuk membangkitkan tenaga dalam secara keseluruhannya, pastinya memerlukan kaedah dan latihan yang khusus (Pernafasan Gayong). Kesimpulannya, aspek jasmani ini hanyalah sekadar asbab semata-mata, yang penting adalah suci iktikad kita, leburkan segala sifat kita dan pulangkan segalanya kepada yang HAQ! Inna Lillahi Wa Inna Ilaihi Rajiun.

Wallahua'lam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...