Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Friday, February 7, 2014

DEADLIFT: MAMPU MEMBINA KEKUATAN OTOT YANG SEPADU DAN MENYELURUH

Salamun Alaik;

Ukuran Kekuatan Deadlift: Angkatan Beban perlulah mencapai 2 kali jisim tubuh

Deadlift merupakan salah satu daripada latihan angkat beban yang mampu meningkatkan KEKUATAN OTOT SECARA MENYELURUH DAN BERSEPADU. Ini kerana deadlift termasuk dalam latihan yang bersifat "compound" iaitu yang melibatkan pergerakan yang melebihi 2 sendi utama dan juga melibatkan pelbagai kumpulan otot.Deadlift digelar sebagai "King of Workouts" kerana latihannya melibatkan kumpulan otot yang paling banyak berbanding senaman latihan angkat beban yang lain. Hanya pelatih yang mempunyai kekuatan otot yang bersepadu dan menyeluruh sahaja yang mampu membuat angkatan beban deadlift yang berjisim besar. Rekod dunia telah dicatat dengan angkatan seberat 500kg!

Merujuk kepada kajian saintifik, seseorang pelatih dewasa itu boleh dikategorikan sebagai mempunyai kekuatan otot yang bersepadu bilamana mereka mampu membuat angkatan deadlift sekurang-kurang 2 KALI GANDA daripada jisim tubuh seseorang. 

3 Fasa deadlift

Otot yang terkesan daripada latihan deadlift ini seperti berikut;

Torso (Front Abdomen )
Rectus abdominis (under aponeurosis)
Abdominal external oblique muscle
Abdominal internal oblique muscle

Torso (Back)
Iliocostalis
Intertransversarii laterales lumborum
Latissimus dorsi
Levator scapulae
Longissimus
Quadratus lumborum
Rhomboideus major
Serratus posterior superior
Serratus posterior inferior
Splenius cervicis
Teres Major
Trapezius muscle

Legs
Quadriceps
Rectus femoris
Vastus lateralis
Vastus intermedius
Vastus medialis

Hamstrings
Biceps femoris muscle (long head,short head)
Semitendinosus
Semimembranosus

Hips
Gluteal muscles (Gluteus maximus,Gluteus minimus)
Piriformis
Superior gemellus

Forearms
Flexor digitorum profundus


Konteks Silat Seni Gayong
Di zaman Allahyarham Dato Meor Rahman, beliau sendiri pernah menguji beberapa murid beliau dengan UJIAN KEKUATAN yang mana pesilat itu perlu mengangkat beban yang diperbuat daripada konkrit yang diikat pemegang padanya dengan beban melebihi 200 pauns. Kaedah yang diterapkan oleh Allahyarham secara tidak langsung hampir menyamai dengan kesan latihan seperti deadlift ini. Objektifnya ialah untuk MENGUKUR TAHAP KEKUATAN OTOT seseorang itu. Mengambil iktibar daripada kaedah ini dan keberkesanannya dalam menguji kekuatan otot secara sepadu dan menyeluruh, maka amat wajar sekali dibuat satu syarat untuk kenaikan bengkong Gurulatih Silat Seni Gayong dalam menguji aspek kekuatan otot ini dengan cara peserta perlu mengangkat beban secara deadlift sekurang-kurangnya melebihi 2x jisim tubuh mereka. Kaedah ini amat penting kerana Bengkong Gurulatih perlu dipakai oleh yang benar-benar layak dari semua aspek termasuklah memiliki kumpulan otot yang kuat secara menyeluruh!

Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...