Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Sunday, February 19, 2012

PETUA SEGITIGA

Salamun Alaik,
Segitiga Napoleon
Dalam dunia persilatan, konsep segitiga sering dikaitkan dengan Tapak 3 atau dipanggil juga Tapak Laksamana (Tapak Serang). Sebenarnya, masih banyak lagi konsep segitiga ini yang berhubungkait dengan keilmuan silat. Antaranya adalah PETUA SEGITIGA. Ianya jarang dibicarakan kerana agak sulit dan menjadi pakaian para pendekar silam. 

Petua Segitiga ini jika dikaji, ianya amat saintifik kerana banyak menekankan aspek;
1. Keseimbangan 
2. Daya
3. Graviti
4. Momentum
5. Biomekanik
6. Tork
7. Biologi (Anatomi Tubuh Manusia)

Bagi yang mahir menyerapkan PETUA SEGITIGA ini sewaktu berpencak, tiada lagi kegusaran bila berdepan musuh kerana setiap gerak geri musuh sudahpun dibuat "kira-kira". Dengan menggunakan petua ini juga, sedikit sentuhan mampu memberi impak yang besar dan senang untuk merebahkan musuh. Bagi yang mahir pula, petua segitiga ini mampu menggantikan PETUA PENANDA GERAK dan mudah untuk dipraktikan dalam konsep MAKAN SEGERAK atau MAKAN GERAK DALAM GERAK dan amat berkesan dalam KUNCI GERAK dan MAKAN GERAK. Selain itu juga, petua ini mampu menjadikan pengamalnya seimbang dalam gerak langkahnya dan memaksimumkan jumlah daya bagi setiap bentuk serangan yang dilepaskan ke arah sasaran.
Bentuk Piramid adalah gabungan 4 segitiga.
Segitiga Bermuda yang penuh misteri.
Dalam aspek lain, SEGITIGA menyimpan pelbagai rahsia dan falsafahnya.Antaranya; hikmah Segitiga Khatamun Nubuwwah,  ilmu pengembangan tenaga dalam, tenaga piramid, bintang Nabi Daud as, ilmu falak konvensional dsbnya. Tidak terkecuali segitiga bermuda yang menyimpan pelbagai misteri. Sama-sama kita renungkan. Semoga memberi manfaat buat semua. Wallahua'lam.

Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...