Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Friday, August 10, 2012

GALAH PANJANG

Salamun Alaik;
Ilustrasi Kaedah Galah Panjang
Apabila kedua-dua pesilat selesai melakukan kaedah Melilit, kedua-dua pesilat telah dalam keadaan kedudukan yang hampir kira-kira kedua-dua tangan pesilat  boleh  bertemu  atau  dalam  Jarak  Hujung.  Kedua-dua  pesilat  menjaga jarak di antara antara mereka, jarak sentiasa dikekalkan. Di antara cara yang dapat digunakan ialah melakukan Kaedah Galah Panjang. Dalam Silat, Kaedah Galah  Panjang  boleh  dilakukan  bila-bila  masa  sahaja  yang  difikirkan  sesuai. Sebaik sahaja selesai melakukan Galah Panjang, kedua-dua pesilat akan melakukan serang bela seni.

Cara Melakukan Kaedah Galah Panjang

i.           Betulkan kedudukan pesilat supaya tidak sumbang. Terdapat 2 bentuk kedudukan badan dalam melakukan Galah Panjang iaitu:

Pertama, kedua-dua pesilat dalam kedudukan 45 darjah daripada lawannya  sama  ada  pihak  kanan  atau  kiri.  Jarak  kedua  pesilat  boleh dalam jarak jauh atau bertemu sebelah atau dua belah tangan. Lihat rajah
10.

Kedua, kedudukan badan kedua-dua pesilat sejajar, maknanya kedua-dua pesilat menghadapi satu arah dengan langkah kaki yang sumbang. Jarak kedua-dua pesilat boleh jauh dan sekiranya dekat boleh sebelah atau kedua belah tangan bertemu. Lihat rajah 11.

ii.      Apabila pesilat telah mendapat jarak yang sesuai, pesilat akan memerhatikan gerak lawannya. Pesilat mestilah segera bergerak menurut gerak pasangannya sama ada bergerak maju atau mundur asalkan jarak kedua-dua pesilat tetap seperti asalnya. Lihat rajah 13.

iii.      Setelah melakukan kaedah Galah Panjang, pesilat akan melakukan serangan dan belaan seni. Dianggapkan Galah Panjang sebagai lawan tidak memberikan peluang kepada pasangannya. Oleh itu lakukan pecah langkah untuk keluar daripada kaedah Galah Panjang.

Cara Latihan Galah Panjang

Pesilat melakukan Kaedah .Galah Panjang mestilah berpasangan.

i.         Melakukan  kaedah-kaedah  Galah  Panjang  pertama  seperti  di  atas.

Kedua-dua pesilat berhadapan dengan pasangan berada di hadapan 45 darjah kanan atau kiri. Lihat rajah 14. Angkat tangan yang hampir dengan lawannya, lihat rajah 15. Kuda–kuda kaki tidak sumbang.

ii.          Kemudian  bergerak,  4  langkah  maju  dan  4  langkah  mundur.  Lihat rajah 16. Ketika langkah maju atau mundur kedudukan tangan tetap pada asalnya, memberi peluang lawan mengambil kesempatan melakukan serangan.

iii.       Lakukan pada aras yang tinggi iaitu meluruskan sedikit lutut dan aras dan aras yang rendah dengan membengkukkan lutut sehingga salah satu menyentuh lantai. Lutut yang menyentuh lantai ialah lutut yang berhampiran dengan pasangan. Lihat rajah 17. Sekiranya melakukan latihan kaedah Galah Panjang kedua seperti yang tersebut di atas.

iv.     Kedua-dua pesilat berdiri sejajar menghadap satu arah, bahu bersententangan. Kedua - dua pesilat boleh melakukan jarak sejauh lurus sebelah tangan. Lihat rajah rajah 18. jarak paling hampir adalah bertemu kedua-dua belah bahu pesilat.

v.         Angkat tangan selaku bersedia membela atau serang seperti rajah 20 tetapi dalam Seni Gayung Fatani lakukan kaedah Sagang sehala. Lihat rajah 21. Kemudian bergerak ke arah maju 4 langkah dan mundur 4 langkah. Lihat rajah 22.

vi.       Lakukan pertukaran hala sagang dengan memusingkan badan menghala depan atau belakang. Lihat rajah 23. Aras boleh dilakukan dengan turun merendah  dengan  membengkukkan  lutut  sehingga  menyentuh  lantai. Seperti yang telah dinyatakan diatas. Lihat rajah 24.

[Petikan dari artikel yang ditulis oleh Allahyarham Tn Hj Anuar Wahab]

Wassalam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...