Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Monday, August 11, 2014

ASAS AMALAN GAYONG

Salamun Alaik
Lafaz Ikrar Gayong

Asas bagi Amalan Kerohanian Silat Seni Gayong adalah dengan mengamalkan bacaan seperti berikut;

1. Al-Fatihah – Niat hadiahkan kepada 13 Insan yang dimulai oleh Junjungan Besar NABI MUHAMMAD SAW dan seterusnya (boleh rujuk Guru anda)

2. Al-Ikhlas – sekurang-kurangnya 14 kali sehari semalam sehinggalah 70 000 bagi mencapai “Jazam” atau sebati dengan Diri. Kenapa perlu dibaca 14 kali sehari semalam dan kenapa perlu mencapai bacaan sehingga 70 000 kali ? (rujuklah Guru Gayong anda).

3. SELAWAT ke atas NABI MUHAMMAD SAW sekurang-kurangnya 3x atau seelok-eloknya 11x. Bagi Wakil Perlimau Tapak/Seni/Dalang Adat bacaannya perlulah sekurang-kurangnya 1000 kali sehari semalam (amat penting kerana ianya KUNCI kepada AKAD “Pada saat dan ketika ini,Aku terima kalian menjadi Murid Silat Seni Gayong......dengan BERKAT SYAFAAT BAGINDA RASULULLAH SAW”).

Inilah AMALAN GAYONG yang sepatutnya menjadi rutin amalan harian bagi setiap diri yang mengaku sebagai ANAK GAYONG dengan menerima AKAD dengan LAFAZ “ Aku terima dengan BERKAT SYAFAAT BAGINDA RASULULLAH SAW”.

Sebenarnya, RAHSIA bagi ASAS AMALAN ini cukup besar bagi yang mengetahuinya. Setiap satunya terkandung 1001 hikmah. Semua INTIPATI bagi KIPAS NANDUNG, SENI BELIAN, GERAK BAYANG dan IBU GAYONG juga ada TERSIMPAN di dalam ASAS AMALAN ini. Jangan kerana mengendong sifat tamak haloba mengejar Ilmu-Ilmu yang lain yang “dilihatkan” lebih gah dan hebat, segala kelebihan dan hikmah yang sebenar tidak dapat dikecapi.

Sebagai contohnya;

Dalam AYAT BASMALAH yang dibaca;
1. Huruf Ba’ itu sendiri merupakan KUNCI kepada MENTERA SEMANGAT @ KUAT seperti ILA HU HAQ, WA BA’ ROH HAQ..............

2. Titik kepada Ba’ itu KUNCI kepada MENTERA PENUMBUK KUAT @ DERAS @ BISA seperti KUN Kata ALLAH, FAYAKUN kata MUHAMMAD, YA RABBIKUM kata JIBRAIL..........juga MENTERA MANDI (SUCI ZAHIR & BATIN) seperti A’LA A’YADAN SABITAH,PULANG ASALKU KE RAHMATULLAH, TIDAK KU LIHAT DAN TIDAK KU RASA, ITULAH DZAT ALLAH. 

3. Huruf Alif yang Ghaib pada ISMI itu KUNCI kepada ILMU PELIMUN dan juga untuk mengetahui sekalian ILMU-ILMU GHAIB.

4. Bilangan huruf ALLAH yang EMPAT itu menjadi KUNCI kepada ILMU FALAK dan FIRASAT.

Dan seterusnya Rahsia Basmalah termasuklah RAHSIA AL-FATIHAH yang merupakan UMMULKITAB.

Dalam Amalan Surah Al-Ikhlas atau dipanggil juga Amalan QULHU, disinilah terkandung ILMU GERAK BAYANG ( ingat HITAM itu TANDA BAYANG ) yang juga dikenali dengan pelbagai nama mengikut Keilmuan lain seperti Gerak Asrar, Gerak Roh, Gerak Makrifat, Gerak Batin dsbnya. GERAK BAYANG adalah latihan dalam menafikan segala SIFAT MAA’NI pada Diri kita.


LAA BASIIRUN
LAA SAMI’UN
LAA MUTAKALLIMUN
LAA QADIRUN
LAA MURIDUN
LAA ILMUN
LAA HAYYUN
BI HAQQI ILLALLAH

Dan SELAWAT itu adalah KUNCI kepada SEKALIAN AMALAN yang WUJUD di ALAM ini kerana

SELAWAT itu adalah ISTIGHFAR,
SELAWAT itu adalah ZIKIR
SELAWAT itu adalah DOA
SELAWAT itu adalah HIZIB
SELAWAT itu adalah WIRID
SELAWAT itu adalah MAKRIFAT DIRI dan
SELAWAT itu adalah MAKRIFAT ALLAH.

Oleh yang demikian, dengan secebis kata sebagai perkongsian kali ini, ISTIQAMAH lah kita selaku anak-anak Gayong dalam mengamalkan ASAS AMALAN ini. Walaupun secara zahirnya nampak mudah dan ringkas, namun ianya tersimpan 1001 Rahsia yang besar. Semoga kita semua beroleh RAHMAT dan REDHA ALLAH SWT.

Wallahua’lam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...