Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Sunday, March 13, 2011

KAJIAN ILMIAH - KAEDAH MENDOKUMENTASIKAN SECARA AKADEMIK

Salamun Alaik......

Tesis Universiti yang berkaitan Silat Seni Gayong

Sudah sampai masanya segala ilmu dan hal ehwal sesuatu perguruan silat didokumentasikan dalam bentuk bahan2 bacaan ilmiah. Tidak kiralah dalam apa jua bentuk sekalipun spt Thesis, Jurnal, Buku Teks, Bahan Bacaan, Multimedia Interaktif dan sbg nya. Apa yang penting, ianya adalah rasmi dari Pertubuhan atau dari thesis Universiti yang mana segala isi kandungannya boleh dijadikan sebagai bahan rujukan yang SAH.

Memang tidak dapat dinafikan yang Silat Melayu keterbelakangan sedikit berbanding Seni Beladiri luar dalam aspek ini yang sememangnya sejak zaman berzaman telah mendokumentasikan segala pelajaran,sejarah dan hal ehwal disiplin beladiri mereka. Bahan bacaan tentang seni beladiri luar banyak tersimpan di perpustakaan2  awam dan ianya juga banyak dijual di toko2 buku di seluruh Malaysia.
Siapa sebenarnya yang perlu dipertanggungjawabkan dalam hal ini?Mahaguru...Guru Utama...Guru Tua..... Jurulatih.....ahli akademik......pelajar universiti......murid lama....murid baru.....orang awam......atau bangsa asing??????? Cukuplah sejarah bangsa kita yang telah diperkosa oleh bangsa panjajah! Banyak fakta yang telah disembunyi dan diputarbelitkan agar bangsa Melayu generasi baru merasakan yg bangsa Melayu ini lemah dan dungu.........Cukuplah sekali ianya berlaku pada maruah bangsa kita. Oleh yang demikian, tanggungjawab mendokumentasikan segala sejarah dan perihal Silat ini adalah terletak pada setiap kita yang berbangsa Melayu/Jawi. Ingatlah, dengan sedikit usaha kita pada hari ini, impaknya adalah besar buat generasi masa hadapan.

Berikut disertakan beberapa cover buku2 dan bahan ilmiah tentang Silat yang berada di pasaran;Wallahua'lam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...