Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Monday, January 26, 2015

SUARA AMBO: KENAPA KURSUS DIBUAT SECARA TERTUTUP?

Salamun Alaik;
Ambo menjelaskan dasar penganjuran kursus yang telah disepakati yang mana ianya hanya dibuat secara tertutup

Ramai yang menghubungi ambo secara talian ataupun melalui laman sosial berkaitan dengan Kursus yang dianjurkan oleh Gayong Serantau Kelantan. Kebanyakkannya bertanya, bolehkah mereka ikut serta dan ada juga yang mempertikaikan kenapa ianya tidak dibuat secara terbuka seperti anjuran di tempat lain.

Berikut merupakan jawapan lazim yang ambo berikan.

1. Kursus KeGurulatihan yang dianjurkan oleh Majlis Gurulatih Gayong Serantau Kelantan adalah secara bersiri yang mana dilaksanakan secara berkala mengikut urutan Pelajaran.

2. Tahun 2014 yang lepas merupakan anjuran Kursus KeGurulatihan siri yang ke-12. Ini bermakna ia telah melibatkan Pelajaran di peringkat tinggi.

3. Sebenarnya, Gayong Serantau Kelantan ada juga menganjurkan Kursus-kursus Seni Tangan Kosong dan Senjata Asas seperti Seni Pisau, Seni Tongkat/Simbat dan Seni Parang. Namun ianya kurang mendapat sambutan.

4. Apa yang dapat dilihat, "trend" masakini, anak-anak Gayong kurang gemar untuk mengikuti Kursus-kursus Asas seperti ini tapi amat gemarkan menghadiri Kursus-kursus yang melibatkan Senjata Tinggi dan Senjata Tambahan @ Khas.

5. Namun hakikatnya, masih banyak Pelajaran Seni Tangan Kosong dan 3 Seni Senjata asas (Pisau, Tongkat,Parang) yang belum dikuasai atau difahami secara mendalam. Cuma ada golongan yang amat gopoh dan gelojoh untuk mempelajari sesuatu ILMU walaupun Pelajaran Asas belum mantap. Bab kata pepatah, "Belajarlah berdiri dahulu sebelum mula untuk berlari".

6. Majlis Gurulatih Negeri amat tegas dalam soal KELAYAKAN seseorang dari aspek TAHAP BENGKONG, LATARBELAKANG dan SIKAP sebelum membenarkan untuk menyertai Kursus KeGurulatihan anjuran kami. Seperkara lagi, apa yang penting mereka mampu untuk BERADAB dengan GURU kami. Motto kami adalah untuk "MELAHIRKAN JURULATIH YANG BERADAB DAN BUKAN BIADAB".

7. Terdapat beberapa respon setelah ambo beri jawapan seperti di atas seperti;

a. Semua Ilmu milik ALLAH SWT, jadi sepatutnya kita tak boleh halang atau susahkan untuk seseorang itu belajar.

b. Kami bukan tiada ADAB dengan Guru tetapi prinsip saya adalah Silat itu SilaturRahim jadi saya lebih suka belajar dengan semua Guru.

c. Sistem Pelajaran ini manusia juga yang buat, jadi tiada masalah sebenarnya untuk "break the rules".

d. Kita jangan terlalu taksub dengan seseorang Guru sahaja. Setiap Guru ada kelebihan masing-masing.

e. Di zaman moden ini kita perlu buat "adjustment" Pelajaran Gayong biar sesuai dengan permintaan atau kehendak masyarakat.

f. Pelajaran Gayong itu hanya sekadar "guide" sahaja, rasanya tidak perlulah taksub dengan "originality".Lagipun bukan semua pun disusun oleh ADMAR. banyak juga disusun oleh Orang Kanan ADMAR.

Kesimpulan daripada maklumbalas ini, ambo hanya ambik jalan untuk diam sahaja tanpa mempertikaikan pandangan mereka. Yang ambo harapkan golongan seperti ini perlu lah lebih mengaji ADAB dahulu sebelum datang menyertai Kursus anjuran Gayong Serantau Kelantan. Bagi ambo kalau dah pandai menjawab kenapa terhegeh-hegeh untuk menyertai kursus kami, carilah Guru yang sanggup terima anda sebagai murid!


Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...