Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Wednesday, April 18, 2012

BICARA GURU #2 : Berkongsi Pengalaman BerGAYONG

Salamun Alaik;

Wassalam

BICARA GURU #1 : Pengenalan Kursus Tangan Kosong

Salamun Alaik;

Sekadar berkongsi pesanan dan Amanat dari Guru Amin Hamzah sewaktu Kursus Seni Tangan Kosong bertempat di Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah, Kelantan pada Disember 2010.

Wassalam

RAHSIA DIBONGKAR #2 : Siapa Wali Kesakti dalam Pantun Rahsia Gayong?

Salamun Alaik,

Assalamualaikum Ya Rijalul Ghaib.
Ya Bolyan Ibni Malkan
Ya Qutubul 'Alam.

Merujuk Kitab Al-Hawi Lil Fatawi karangan Imam Sayuti, terdapat 4 Nabi yang masih HIDUP dan ditangguhkan Kematian mereka. 2 di LANGIT dan 2 di BUMI. Di Bumi adalah Nabi Khidir as dan Nabi Ilyas as. Nabi Khidir as inilah yang bergelar Qutubul 'Alam dan Khatamun Auliya'. Banyak Ilmu Hikmah adalah berpunca dari beliau, dan beliau jugalah yang bertanggungjawab menjaga Air dan mengawal Bumi. 

Begitulah secara ringkasnya SANAD ILMU bagi keilmuan Gayong (Ibu Gayong) ini. Memang sukar untuk dapatkan, apatah lagi untuk menguasainya. Ianya memerlukan disiplin, kesungguhan, keyakinan dan memiliki HATI YANG SUCI. InsyaAllah, dengan mendapat SANAD yang benar serta sentiasa BERADAB dengan GURU ( guru yang benar2 ada Sanad tanpa putus), jika ada rezeki, kita sendiri akan ketemui Nabi Khidir as ini secara mimpi atau bersemuka dengan IZIN-NYA ( beliau sering berjubah Hijau).


Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...