Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Saturday, March 3, 2012

PUKULAN MAUT VS KOMBAT

Salamun Alaik;
 
Tendang Sisi/Juring/Tolak Lintang
Pukulan Maut dan Kombat merupakan pelajaran Gayong yang terkandung di dalam Silibus Gayong. Keduanya adalah pelajaran yang mengajar anak-anak Gayong bagaimana untuk menyerang menggunakan tulang 4 kerat selepas mahir dalam dalam pelajaran Asas Elakan dan Elak Pukul (Pecahan Elakan).

Perbezaan di antara Pukulan Muat dan Kombat?
Sepak Lurus/Tendang Sula
Seringkali saya diajukan tentang perbezaan diantara keduanya. Yang penting kita jangan keliru apa itu Pukulan Maut dan apa itu Kombat. Sama tapi tidak serupa. Kalau kita kaji pelajaran pukulan maut, rangkaian serangannya agak panjang (sesetengah Guru Tua menggelar buah membelasah mayat) sedangkan Kombat hanyalah 3 detik perbuatannya. Ini menunjukkan pelajaran Pukulan Maut lebih fokus kepada KAEDAH MENYERANG dan Kombat pula lebih kepada KEMAHIRAN MENYERANG. Super Kombat dan Serangan Bapak Harimau pula amat berbeza bentuk dan konsepnya dengan Pukulan Maut dan Kombat walaupun semua pelajaran ini adalah sama tujuannya iaitu untuk memusnahkan musuh.

Kesimpulannya, Pukulan Maut adalah ASASnyaKombat adalah RINGKASANnya, Super Kombat adalah RUMUSANnya. manakala Serangan Bapak Harimau adalah RAHSIANYA.


Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...