Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Monday, July 14, 2014

KEMATANGAN BERPENCAK

Salamun Alaik;

Sekadar gambar hiasan

Kematangan berpencak bagi seorang pesilat itu bolehlah dilihat dengan jelas secara zahirnya melalui Tapak Kekuda dan Langkahan manakala secara batinnya bolehlah diperhatikan pada Perletakan Pandangan dan Nafas yang diatur.

Kekuda dan Langkahan adalah komponen paling penting dalam asas beladiri. Tanpa Tapak kekuda dan langkahan yang baik, maka serangan dan belaan pastinya tidak dapat dilaksanakan dengan sempurna. Walaupun tapak kekuda terbit hanya pada saat pesilat mula bergerak tetapi sifat kekuda itu jelas dapat diperhatikan terutamanya bila pesilat tidak konsisten dengan tapak asal yang dibentuknya (mengubah beberapa kali  kedudukan asal kekuda atau tangan mula membetulkan pakaian). Dalam konteks langkahan pula, pesilat boleh dilihat pada perbuatannya samaada "pesilat mengikut langkahan atau langkahan itu mengikut pesilat."

Perletakan Pandangan sememangnya merujuk kepada penguasaan pesilat dalam membaca GERAK GERI musuh tertutamanya PENANDA GERAK TUBUH. Maknanya, setiap serangan dari pihak musuh terlebih dahulu dapat dikesan oleh pesilat dan seterusnya dapat mematahkannya dengan mudah. Aturan Nafas yang sempurna pula menunjukkan keheningan dan ketenangan dari pihak pesilat.Ia membawa pengertian yang mana terdapat KEWARASAN, KEYAKINAN dan SIAP SIAGA yang sempurna dalam diri pesilat.

Wallahua'lam


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...