Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Sunday, January 6, 2013

"RUMAH PERSINGGAHAN" TOK JANGGUT

Salamun Alaik;# Seulas Bicara oleh Al-Fadhil Ustaz Wan Asrul Al-Aydrus (cicit sepupu Allahyarham)

Tok Janggut, Syaikh Haji Mat Hassan Bin Panglima Munas Bin Samad Bin Raja Bahar, ada berkahwin dan mempunyai zuriat. Hal ini ramai yang tidak tahu, malahan kali terakhir sang faqir bertemu dengan anak Tok Janggut, Haji Mad, adalah pada tahun 1996, bersama dengan ALLAHyarham Mat Kelubi yang ketika itu bertemunya mereka di rumah moyang sang faqir Yah Bt Adam, yang juga sepupu kepada Tok Janggut, di Batu 8, Nilam Puri, Kelantan. Kehadiran Haji Mad itulah membuatkan Mat Kelubi, membuka cerita penuh berkaitan hal Guru dan sahabat beliau itu, iaitu Tok Janggut.

Entah berapa kali, sang faqir bersuara, tentang hakikat dan sejarah sebenar seorang Ulama berjiwa pahlawan ini yang telah digelapkan oleh British yang sebelum itu telah berjaya menakluki fikrah pemikiran Mustapha Kamal AtTarturk.

Sehingga kini, masyarakat masih percaya bahawa tapak perkuburan di Pasir Pekan adalah tempat tertanamnya jasad Ulama ini. ALLAHu ROBBiy.

Rasa marah? Tidak sama sekali. Cuma terkilan dan ralat memikirkan betapa pejuang Agama, yang mana dari golongan Ulama yang pertama di Tanah Nusantara selepas Syaikh Daud Abdullah Al Fathoni, Syaikh Muhammad Arshad Al Banjari dan Syaikh Abdus Somad Al Falimbani, yang berjuang mempertahankan agama secara mengangkat senjata.

Seorang yang peroleh kepercayaan penuh dari Al Alim Allamah Syaikh Wan Ahmad Bin Wan Muhammad Zain Bin Wan Mustapha Al Fathoni (Tok Guru Wan Ngah) untuk mempertahankan Agama di Tanah Melayu, tidak akan mungkin begitu mudah dihina dengan digantung secara separuh bogel di khalayak, malahan diarak menjadi perhatian ramai.

Kenapa Tok Kenali membiarkan mayat tersebut digantung selama tiga hari tanpa berkata apa-apa?

Tahukah kalian kenapa Tok Kenali pulang selepas Guru tersayang beliau (Syaikh Ahmad Al Fathoni) berpindah alam? Kalau hendak boleh saja, beliau terus menetap di Makkah atau berhijrah ke Mesir. Tetapi beliau memilih untuk pulang ke Kelantan. 

Hal ini adalah kerana Tok Janggut, Haji Mat Hassan Bin Panglima Munas(Munah) dikenali sebagai cerminan Tok Guru Wan Ngah (Syaikh Ahmad Al Fathoni), itulah antara sebab utama mendorong Tok Kenali pulang ke kelantan, iaitu setahun selepas Tok Janggut pulang ke Kelantan dengan umur 63tahun, selepas peroleh perintah amanat dari Tok Guru Wan Ngah (Syaikh Ahmad Al Fathoni).

Dan Tok Kenali membiarkan mayat tersebut diarak serta digantung adalah disebabkan Tok Kenali tahu, itu bukan jasad Ketua Tholaahnya yang juga murid tua kepada Tok Guru Wan Ngah sewaktu di Makkah.


Banyak lagi bakal dibongkar di dalam buku sang faqir 'Tok Janggut Ulama Berjiwa Pahlawan', dijangka siap pada bulan Mac 2013, insyaALLAH.


 Mayat "Benggali"?????

Kenapa mayat tidak diarak di Pasir Puteh? Takut masyarakat setempat kenal 
mayat yg diarak ini bukanlah jasad Tok janggut.

Wallahua'lam.

GERAK BAYANG : GERAK NAFI DAN ISBAT

Salamun Alaik;

Bermulanya GERAK bagi manusia di alam dunia ini seawal dalam RAHIM Ibu lagi

Dalam Keilmuan Gayong terdapat Ilmu Rahsia yang digelar GERAK BAYANG. Gerak Bayang juga dikenali dalam Alam Jagat Persilatan dengan beberapa nama seperti Gerak Asrar @ Gerak Faqir @ Gerak Roh @ Gerak Rahsia @ Gerak Haq Diri. Gerak membawa erti HIDUP kerana yang mampu bergerak hanyalah yang bersifat hidup dan Bayang itu membawa erti ADA NYA IA TIADA MAUJUD. Sifat Gerak Geri nya tidak dipimpin oleh AKAL dan ILMU tetapi didasari oleh MATA HATI dan RASA. Gerak Diri diNAFI dan mengISBAT hanya Gerak Ilahi. Wallahua'lam.

#Definisi yang diperolehi hasil daripada kefahaman penulis setelah perbualan dan soal jawab dengan Allahyarham Cg Ahmad bin Lazim (Pemegang Amanah Silat Seni Gayong Malaysia dan Serantau) pada tahun 1999.

Apa pula perkaitan antara Seni Belian dan Gerak Bayang? dan apakah perbezaan di antara keduanya? Carilah jawapan kepada persoalan ini dengan mengadap Guru-Guru Tua. InsyaAllah.

Artikel tentang Seni Belian;
http://chulahitam.blogspot.com/2012/03/seni-belian.html


Wallahua'lam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...