Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Monday, June 4, 2012

KONSEP ELAKAN

Salamun Alaik;
Guru Amin Hamzah menunjukkan Kaedah Asas melakukan Elakan.

Elakan amat penting untuk anak-anak Gayong kuasai kerana ianya adalah ASAS kepada MENGHINDAR dari serangan pihak lawan dan sebagai ASAS SUSULAN kepada GERAK PEMUSNAH samaada menggunakan corak menyerang ke sasaran  maut ataupun bercorak mengunci/mematahkan sendi pihak lawan.

Dalam Keilmuan Silat Seni Gayong, terdapat 7 KONSEP penting yang perlu difahami dan dilatih agar pengamalnya mampu MENGUASAI dengan sempuna ELAKAN GAYONG ini.

Pertama: Konsep Elakan Gayong adalah MENGELAK DARI SERANGAN MUSUH DAN MAMPU UNTUK MEMBUAT SERANGAN BALAS/SUSULAN TEPAT KE SASARAN MAUT SEHINGGA MUSUH TIDAK BERUPAYA UNTUK TERUS MENYERANG. Makna nya, bukan semata-mata elak tanpa mampu membuat serangan balas atau sekadar elak pukul tetapi musuh masih berupaya melakukan serangan-serangan susulan. Untuk mencapai Konsep Elakan Gayong,Ianya memerlukan kefahaman yang mantap terutamanya dalam aspek;
1. Tapak Kekudanya.
2. Gaya Menanti (Perletakan Tangan)
3. Arah Pandangan (Mata)
4. Anatomi Tubuh (Sasaran Maut)
5. Petua Jarak (Kaedah Ambil/Sambut)
6. Petua Gerak (Makan Gerak, Makan SeGerak, Makan Gerak dalam Gerak dll).
7. Arah Mata Angin (Kaedah Pelangkahan)

Kedua: ELAKAN ADALAH HIDUP DAN BERSIFAT SEPERTI AIR MENGALIR.

Ketiga: ELAKAN SALING BERSANDARAN DAN BERSILIH GANTI.

Keempat: ELAKAN DAN GERAK SERANG ADALAH SATU DAN TIADA BERPISAH.

dan seterusnya.

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak mampu memberikan idea dan konsep sebenar dalam melaksanakan Elakan Gayong. InsyaAllah selebihnya akan saya kongsikan dalam Muzakarah Ilmu pada 6hb Jun ini untuk Jurulatih-Jurulatih Muda Gayong Serantau Kelantan di Gelanggang Syamsul Maarif, Pulai Chondong, Kelantan.

Wassalam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...