Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Sunday, September 6, 2009

BILA TUBUH BERBICARA


Salam semua,

Aspek spiritual bergerak selari dengan ilmu silat. Bila mana ianya disebut silat akan adalah unsur-unsur spiritual yang terkandung dalam ilmu silat itu sendiri.

Apa itu spiritual?
Spiritual adalah berkaitan agama, kejiwaan, roh, perkara-perkara ghaib dan sesuatu daripada Tuhan.

Seringkali kita katakan tentang firasat, "kata hati" dan pancaindera ke-6. Adakah ianya wujud dan bagaimana ianya berhubungkait dengan manusia terutamanya orang-orang alim atau orang2 yang berilmu?

Saya tidak berniat untuk mengupas panjang pada kali ini, cuma saya ingin berkongsi dengan sedara2 sekalian berkenaan "bila tubuh berbicara". Sedarkah kita bila mana ada salah satu anggota badan kita ingin berkomunikasi dan menyampaikan sesuatu maklumat kepada kita? Jika kita benar2 menyelami dan mengambil kisah akan perkara ini, maka akan terbuktilah akan kebenarannya. Hal ini ada juga dikisahkan dalam agama kita sebagai contohnya diceritakan serba sedikit keadaan manusia yang akan menemui ajalnya. 100 hari apa yg di rasa, 40 hari sehinggalah kurang 24 jam dari saat kematian.

Pernahkah sedara2 sekalian terasa salah satu anggota badan anda bergerak-gerak?dan ianya berlaku sekejap sahaja tetapi akan berulang-ulang sehingga beberapa hari. Sebenarnya ia sedang menyampaikan sesuatu kepada kita dan maklumat tersebut berbeza mengikut anggota badan itu sendiri. Sebagai contohnya;
  1. Ubun-ubun - akan memperoleh harta atau kebahagian.
  2. Dahi - akan memperoleh ilmu yg baik
  3. Kelopak mata bawah - akan berdukacita
  4. Hidung bahagian kanan / leher kiri - sembuh dari penyakit
  5. Telinga / bibir atas - akan bertemu seteru
  6. Ibu jari kiri - bakal jadi orang yang dihormati
  7. Perut kiri - akan didatangi musuh
Setakat ini sahaja dari saya dan akan saya ulas lagi di hari yang lain.

Wallahua'lam


GERAK PENDEKAR DI EIFFEL TOWER


Salam semua,

Tersentuh hati ini bila melihatkan Adat, Budaya dan Ilmu kita telah tersebar dengan GAH di negara2 luar. Gerak Pendekar oleh saudara Shaiful Hakim b Mohamed Noor adalah antara buktinya. Tahniah! Mungkin selepas ini saudara Hakim bolehlah bersilat di depan statue of liberty atau menara condong pisa pula........

BERSILAT DENGAN PEDANG

Salam semua,

Saya tertarik dengan isu
penggunaan PEDANG dalam beladiri kerana dalam sejarah Nabi Muhammad S.A.W, tercatat peperangan pada ketika itu banyak menggunakan pedang-pedang dan alat pemanah. Kalau Nabi kita dan sahabat-sahabat Baginda sangat arif dalam penggunaan senjata seperti pedang ini, maka kita sebagai umatnya,lebih-lebih lagi sebagai ahli beladiri yang beragama Islam,seharusnya belajar dan tahu serba sedikit bagaimana untuk bertempur menggunakan pedang!

Di kesempatan ini, ingin saya berkong
si dengan sedara2 sekalian berkenaan pedang-pedang Nabi SAW dan para sahabat Baginda.


PEDANG AL-MA'THUR
Merupakan pedang Nabi SAW yang UTAMA sejak Baginda di usia muda sehingga lah ba
ginda diangkat menjadi Rasul. Pedang ini bersaiz 99cm panjang dan terukir simbol 2 kepala ular di bahagian hulunya. Pedang ini merupakan pedang yang Nabi SAW gunakan untuk berperang dan disimpan selama hayat Baginda. Selepas kewafatan Nabi SAW, barulah pedang ini diserah kepada Saidina Ali bin Ali Talib r.aPEDANG ZULFAQAR
Asalnya milik Al-'Ashi ibn Munabbih al Sahmi seorang kafir yang terbunuh dalam perang Badar. Nabi SAW mengambilnya sebagai harta rampasan perang. Merupakan pedang Nabi SAW yang masyhur kerana sentiasa ianya dibawa berperang. Pedang ini bersaiz 3 jengkal panjang dan 3 jari lebar. Semasa perang Uhud, Nabi SAW menyerahkan pedang Zulfaqar ini kepada Saiyidina Ali bin Ali Talib r.a bersama dengan serban yang bernama Al-Sahab.

Dua koleksi pedang Nabi SAW ini antara beberapa bilah pedang milik Baginda. Lihatlah betapa tegap dan berat pedang-pedang ini. Secara logiknya, pemiliknya mesti mempunyai kekuatan fizikal yang tinggi untuk menggunakan pedang-pedang ini dalam pertempuran!

Sebagai renungan buat kita semua,
  1. Di dalam ilmu silat,kita ada belajar pisau, tongkat, parang, keris, lembing, kapak, tekpi, kerambit dan sebagainya. Persoalannya, bagaimana dengan ilmu bermain PEDANG, adakah ianya juga diajar?
  2. Nabi SAW sejak muda sehinggalah Baginda wafat, Pedang menjadi simbol kepada perjuangan, keberanian, sumber ilmu dan kuasa. Persoalannya, kita mungkin telah menyimpan pelbagai koleksi senjata seperti keris, kerambit, tekpi , lembing dsb, bagaimana dengan Pedang?
Kesimpulannya, bagi pendapat saya, seseorang ahli beladiri terutamanya yang beragama Islam adalah tidak lengkap sekiranya mereka tidak mempelajari ilmu tempur pedang.

Penulis beraksi dengan Pedang

Wallahua'lam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...