Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Sunday, September 6, 2009

BILA TUBUH BERBICARA


Salam semua,

Aspek spiritual bergerak selari dengan ilmu silat. Bila mana ianya disebut silat akan adalah unsur-unsur spiritual yang terkandung dalam ilmu silat itu sendiri.

Apa itu spiritual?
Spiritual adalah berkaitan agama, kejiwaan, roh, perkara-perkara ghaib dan sesuatu daripada Tuhan.

Seringkali kita katakan tentang firasat, "kata hati" dan pancaindera ke-6. Adakah ianya wujud dan bagaimana ianya berhubungkait dengan manusia terutamanya orang-orang alim atau orang2 yang berilmu?

Saya tidak berniat untuk mengupas panjang pada kali ini, cuma saya ingin berkongsi dengan sedara2 sekalian berkenaan "bila tubuh berbicara". Sedarkah kita bila mana ada salah satu anggota badan kita ingin berkomunikasi dan menyampaikan sesuatu maklumat kepada kita? Jika kita benar2 menyelami dan mengambil kisah akan perkara ini, maka akan terbuktilah akan kebenarannya. Hal ini ada juga dikisahkan dalam agama kita sebagai contohnya diceritakan serba sedikit keadaan manusia yang akan menemui ajalnya. 100 hari apa yg di rasa, 40 hari sehinggalah kurang 24 jam dari saat kematian.

Pernahkah sedara2 sekalian terasa salah satu anggota badan anda bergerak-gerak?dan ianya berlaku sekejap sahaja tetapi akan berulang-ulang sehingga beberapa hari. Sebenarnya ia sedang menyampaikan sesuatu kepada kita dan maklumat tersebut berbeza mengikut anggota badan itu sendiri. Sebagai contohnya;
  1. Ubun-ubun - akan memperoleh harta atau kebahagian.
  2. Dahi - akan memperoleh ilmu yg baik
  3. Kelopak mata bawah - akan berdukacita
  4. Hidung bahagian kanan / leher kiri - sembuh dari penyakit
  5. Telinga / bibir atas - akan bertemu seteru
  6. Ibu jari kiri - bakal jadi orang yang dihormati
  7. Perut kiri - akan didatangi musuh
Setakat ini sahaja dari saya dan akan saya ulas lagi di hari yang lain.

Wallahua'lam


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...