Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Saturday, January 19, 2019

MENYALAHKAN KEHENDAK LAWAN

Salamun Alaik;


Realiti pertempuran sebenarnya perlu  membezakan antara teknik yang berkesan dengan buah-buah latihan di gelanggang. Ia cukup berbeza. Tetapi untuk mendapatkan Teknik yang benar dan berkesan memerlukan latihan buah-buah tersebut digelanggang terlebih dahulu. Maknanya kedua2nya saling memerlukan.

Selain itu, antara pengetahuan yang penting sewaktu pertempuran dengan musuh adalah "perlu menyalahkan kehendak musuh". Apa sebenarnya kehendak musuh itu? Ianya adalah sesuatu yang kompleks tetapi ada beberapa tips dan petua.

Antaranya adalah bilamana berdepan dengan musuh yang biasa dengan martial arts, musuh memang mengharapkan kita berdepan dengan memasang kekuda yang universal, iaitu tarik kaki kanan belakang dengan gaya tangan dihadapan. Jadi senang untuk musuh mengagak serangan dan belaan kita. Oleh yang demikian, dalam Keilmuan Gayong itu sendiri ada mengajar pelbagai kaedah bertapak kekuda. Pasang kekuda mengikut gaya dan kaedah musuh. Kekadang kekuda Alif juga amat berkesan bila berdepan musuh yang mahir dalam martial arts kerana kita menyembunyi tindakan awal kita bila dalam kedudukan berdiri lurus. Gaya Tapak Songsang juga boleh menyalahkan kehendak lawan (antara kelebihan Silat Spelet).Itu diantara Ilmu yang didedahkan kepada anak-anak Gayong agar sikap dan perbuatan kita sentiasa MENYALAHI KEHENDAK pihak musuh!

Masih banyak yang perlu dibincang dan dikupas. Cukup dahulu dalam diskusi kali ini. Yang penting kita perlu faham, jangan sesekali kita guna ILMU kita untuk memudahkan pihak lawan menumbangkan kita. Sentiasalah MENYALAHI KEHENDAK & PERMINTAAN pihak musuh. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua. Selebihnya akan ambo kongsi dalam Kursus-kursus Pembantu Jurulatih dan Jurulatih.

Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...