Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Wednesday, May 14, 2014

ASAS ELAKAN "AMBIL" 7 VARIASI SERANGAN

Salamun Alaik;
Dalam Keilmuan Gayong versi Pusat Latihan Tertinggi Ayer Kuning,Perak,terdapat PEMURNIAN SILIBUS dan salah satunya adalah ASAS ELAKAN. Asas Elakan 10 sebelumnya digantikan dengan Asas Elakan 7. Perubahan ini dibuat bagi memantapkan lagi Sistem Pelajaran Silat Seni Gayong yang sedia ada. Rasionalnya kerana Asas Elakan ini merupakan TERAS kepada "PERGERAKAN AWALAN" bagi pelajaran yang seterusnya iaitu Buah Pukulan Maut, Buah Kombat mahupun Buah Tapak Kunci Mati. Maknanya ia perlu ada KESINAMBUNGAN.


Aspek yang diberi perhatian dalam pemurnian ini adalah Tapak Kekuda Menanti (Tapak Jermang menggantikan Tapak Selari), Gaya Mengelak dan Teknik Menangkis. Tapak Jermang diguna memandangkan ianya efektif untuk pelatih yang baru mengenal tapak dan langkahan (secara kiraannya ia ada kelebihan satu langkah dalam mengelak). Gaya Mengelak pula mengikut kesesuaian Seni Yoi dalam Tapak Jermang. Manakala Teknik Elakan diolah bagi "MENGAMBIL" 7 VARIASI SERANGAN dari pihak lawan. Namun dalam latihan digelanggang ianya di sekadar menggunakan serangan Tumbuk Pintal Tali sahaja. Intipatinya akan dikupas dalam kursus-kursus kejurulatihan.

Tambahan dari itu, di dalam Silibus di Pusat Latihan Tertinggi Ayer Kuning,  terdapat KUPASAN PELAJARAN ELAKAN yang dipanggil Elak Pukul, Pecahan Elakan dan Elakan Maut. Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat semua. 

Wallahua'lam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...