Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Friday, August 1, 2014

BETULKAN YANG BIASA DAN BIASAKAN YANG BETUL

Salamun Alaik;

Adakah kita semua sudah bersedia dengan persiapan yang selengkapnya?

Silat adalah "pakaian" bangsa Melayu. Ianya bukan terhad kepada ILMU PERANG sahaja, tetapi merangkumi keseluruhan "Gaya Hidup". Dalam ILMU SILAT, anak-anak muda dididik dengan ADAB dan ADAT seperti mengerat SILATURRAHIM, menghormati GURU, orang yang lebih tua dan rakan seperguruan, mementingkan kebersihan diri (zahir dan batin ) dan gelanggang, menjaga AMANAH, gaya pemakaian busana, petua-petua pemakanan dan kesihatan, asas perubatan alamiah dsbnya. Selain itu, hal yang teramat penting juga adalah berkaitan ILMU MENGENAL DIRI dan KETUHANAN. Dipanggil juga ILMU AKIDAH. Maknanya, setiap "orang Silat" dibekalkan dengan ILMU AKIDAH agar setiap gerak geri dan perjuangan mereka tetap atas jalan yang HAQ dalam menangani hal-hal yang bathil. Inilah peranan SILAT suatu ketika dulu.

Kini, peredaran zaman semakin mengubah peranan SILAT itu sendiri. Silat dilihatkan hanya sebagai wadah untuk anak-anak muda mempelajari asas beladiri, beriadah dan sukan. Gelanggang Silat pun semakin moden yang dihiasi lantai "mattres" dengan pendingin hawa yang cukup menyenangkan. Silat juga hampir gagal dalam menyediakan anak-anak muda sebagai "tentera" dalam mempertahankan tanahair, apatah lagi dalam Ilmu Ketuhanan untuk mencapai MAKRIFATULLAH!

Walaupun KETULENAN SILAT ini hampir luput ditelan zaman, namun masih ada harapan untuk kita sama-sama merubahnya. Masih ada GURU-GURU yang tetap pendiriannya dalam mengajar SILAT YANG ASAL kepada generasi bangsa walaupun mereka kebanyakkan tidak popular dan dipandang sepi. Ada juga yang sanggup memfitnah mereka sebagai sesat lagi menyesatkan apabila mula mendedahkan Ilmu-Ilmu Permata yang mereka kendong selama ini.Ingatlah " Setiap ILMU itu pastinya akan memimpin dirimu mengenal akan TUHANmu" Jika sampai sekarang dirimu masih terpinga-pinga, maka Ilmu Silat yang engkau pelajari itu masih lagi kosong nilainya. Teruskan pencarian melalui GURU SEBENAR GURU.

Dalam konteks SILAT yang berkaitan ILMU PERANG pula, ramai yang keliru disebabkan kini banyak yang memberi fokus kepada persembahan dan pertandingan. Ilmu Perang tidaklah memandang keindahan dan aksi yang mendapat sorakan penonton. Juga, tidaklah ia mementingkan nilai markah atau pematuhan kepada undang-undang pertandingan. ILMU PERANG SILAT hanya fokus kepada;

1. Niat Ikhlas Lillahi Taala
2. Tindakan Sepantas Kilat
3. Falsafah Patah Sayap Bertongkat Paruh, Patah Paruh Bertongkat Kuku
4. Serang Hendap, berdepan musuh di sebarang lokasi dan kondisi
5. Serang Titik Maut
6. Efektif 
7. Realistik

Dan DIRI juga perlu dipersiapkan dengan AMALAN KEROHANIAN secara ISTIQAMAH seperti;

1. Ilmu Tauhid yang benar
2. Solat Berjemaah dan Qiyamullail
3. Puasa Sunat
4. Membaca Al-Quran
5. Hubungan SilaturRAHIM
6. Mengamalkan Sunnah NABI SAW
7. Melazimkan SELAWAT, Istighfar, Zikir dan Doa.

Oleh yang demikian, untuk menguasai ILMU PERANG yang sebenarnya, ia memerlukan ketahanan fizikal dan mental yang teramat tinggi. Guru pastinya ada kaedah latihan untuk mengasah daya ketahanan ini. Seperkara lagi, LATIHAN YANG BETUL SECARA KONSISTEN akan mewujudkan "muscles memory" atau ingatan pada setiap otot pada tubuh kita. Daya ingatan pada segenap otot ini amat penting dalam mewujudkan GERAK REFLEKS yang PANTAS dan TEPAT pada sasaran. Maka, untuk mendapatkan GERAK REFLEKS ini, pesilat perlulah berlatih mengikut spesifikasi yang benar sahaja dalam tempoh yang agak lama (bergantung kepada diri seseorang). Pastinya, jika pesilat berlatih khusus untuk hanya mendapat sorakan penonton (nampak indah dengan gerak yang tidak logik) atau melatih pergerakan yang terhad seperti Silat Olahraga (sasaran yang dibenarkan),maka dapatlah mereka dengan Gerak Refleks sebagaimana penerapan atau corak latihan mereka.

Begitulah pandangan penulis tentang Silat di zaman kini berbanding SILAT sebagai "pakaian" masyarakat terdahulu. Tidak hairanlah jika pesilat di zaman kini menjadi kepala gengster, tidak solat, tidak jaga aurat, tidak menghormati masyarakat dan Guru, perangai tidak senonoh dsbnya. Semua ini berlaku kerana telah hilang fungsi SILAT sebagai "Gaya Hidup" buat generasi muda kini.Silat tidak lebih hanya sekadar Ilmu untuk bergaduh, persembahan, pertandingan dan riadah semata-mata.

Bagaimana untuk mengatasinya?

Kembalilah MEMARTABATKAN SILAT SEBAGAI 'PAKAIAN DIRI' YANG LENGKAP secara zahir & Batin dan menerapkan semua elemen ADAT dan ADAB Bangsa Melayu sebenar yang pastinya mengikut Ajaran ISLAM YANG SUCI.

"Betulkan Yang Biasa dan Biasakan Yang Betul "Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...