Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Monday, March 5, 2012

SOAL JAWAB 3 : ISU MENYERU MALAIKAT DALAM ISIM BUDDUH

Salamun Alaik,
Soalan;
Saya tertarik dengan huraian tuan tentang ISIM BUDDUH DAN KIPAS NANDUNG. Namun ada beberapa perkara yang agak mengelirukan saya terutamanya bila tuan ada menyenaraikan nama2 Malaikat untuk diseru. Adakah ianya dibolehkan dalam Islam?


Jawapan;
Bagi pandangan saya, isu soalan ini telah menyentuh soal TAWASSUL. Banyak nas yang menyokong Tawassul ini dengan syarat,

"Memulangkan semuanya pada yang HAK yakni disertai dengan penuh keyakinan 
bahawa yang  melakukan sebenarnya adalah ALLAH SWT.. Dialah yang 
Maha Memberi dan Maha Menghalangi, Apa yang Dia kehendaki pasti terjadi 
dan apa yang tidak dikehendakiNya pasti tidak akan terjadi."

Renungilah Hadis di bawah;

Diriwayatkan dari Saidina Ibnu Abbas radiyaLLahu 'anhu bahawa RasuluLlah sallaLLahu 'alaihi wasallam bersabda :
"sesungguhnya ALLah subahanahu wa ta'ala mempunyai para malaikat di bumi selain para malaikah hafazhah. Mereka menulis setiap apa yang terjatuh dari pangkal pohon. Maka, jika salah seorang kalian tertimpa kesulitan (tersesat jalan) di tengah hutan, hendaklah ia menyeru: "Bantulah, wahai para hamba ALLAH SWT..."
(Hadith riwayat Ibnu Abi Syaibah, Mushannaf Ibnu Abi Syaibah, vol 6 hlm 91; Baihaqi, Syu'ab Al Iman, vol I hlm 183; dan disebutkan oleh Al Haithami di dalam kitab Majma' Az Zawaid, vol 1, hlm 132).

Al Hafizh Al Haithami memberikan pendapat (pandangan) terhadap sanadnya. "Hadith ini telah diriwayatkan oleh Thobrani dan para tokoh periwayatnya adalah orang-orang thiqah (terpercaya). (Al Haithami, Majma' az Zawaid, vol 10, 132)

Dalam hadith ini terdapat dalil yang menunjukkan tentang meminta pertolongan kepada makhluk-makhluk yang tidak boleh kita lihat, seperti para malaikat. ALLAH SWT menjadikan mereka SEBAB dalam membantu kita dan kita boleh bertawassul dengan mereka kepada Tuhan kita dalam mencapai tujuan. Tidaklah jauh jika nak dibandingkan dengan para malaikat ini dengan roh-roh orang yang soleh(para Waliyullah), kerana roh-roh mereka adalah jasad-jasad nurani yang tetap ada di alamnya sendiri malah diantara mereka ada yang melebihi darjat para Malaikat.

Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...