Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Wednesday, January 18, 2012

ISIM BUDDUH DAN KIPAS NANDUNG

Salamun Alaik,

 Bruce Lee pernah terkena ajian Kipas Nandung oleh Mahaguru Gayong

Kipas Nandung, terkandung ia di dalam Keilmuan Silat Seni Gayong. Ketinggian ilmu dan kehebatannya sering diceritakan oleh Guru-Guru Tua yang mendapat "AMANAH" dari Allahyarham Mahaguru dan tidak terkecuali ada di antara Guru-Guru Tua yang bercerita berdasarkan pengalaman menyaksikan sendiri bagaimana Allahyarham Mahaguru mempraktikkan ilmu tersohor ini. Memang amat menggerunkan! Ajiannya mampu mencederakan musuh walau hanya direnjis lembut dan ianya juga mampu dilaksanakan tanpa sempadan jarak dan dimensi!

Adab belajar ilmu Kipas Nandung amat berbeza dengan Ilmu Kebatinan Gayong yang lain. Ianya tidak sesekali akan diajar kepada umum atau gurulatih yang telah mencapai tahap tertentu dalam peringkat pelajaran. Ianya juga bukan boleh diperturunkan secara "Izin Amal" atau "Tauliah Umum". Apatah lagi secara berkursus dan dibuka pula kepada peserta yang berminat. Seorang Guru yang menjadi Pewaris Amanah Ilmu ini tidak akan sesekali bercakap sewenangnya-wenang akan perihal Kipas Nandung ini kerana menjaga "SUMPAH" ketika menerima pengijazahan dari Allahyarham Mahaguru. Setiap yang menerima amanah hanya boleh "menurunkan" hanya kepada 7 murid yang benar-benar terpilih dan dipercayai. Itu pun sekadar pakaian untuk diri sendiri. Cuma seorang diantara 7 yang terpilih ini yang akan diangkat pula sebagai "PEWARIS ILMU" yang boleh mengijazahkan pula kepada 7 orang yang benar-benar layak dan berhak. Berkata Guru pada ku; " Perturunkanlah ILMU ini setelah kamu menjunjung uban dan lantiklah pengganti mu daripada murid yang kamu paling percaya"........... Berwaspadalah kerana Ilmu ini bukan ilmu sebarangan, silap langkah buruk padahnya.

Isim Budduh pengisian bagi Kipas Nandung

Ibu Amalan bagi Ilmu Kipas Nandung seperti yang diceritakan oleh salah seorang "PEWARIS" ilmu ini adalah Isim Budduh. Isim yang dianggap Isim Tertinggi dan Terahsia di antara Himpunan Amalan-amalan Kebatinan Gayong yang lain. Seruan dan wasilahnya adalah terdiri daripada Bala Tentera Allah yang terdiri daripada Malaikat-malaikat khusus yang menjaga setiap penjuru alam di peringkat sederhana dan tinggi.
Antaranya;
1. Sayyid Thoiykail
2. Lakahkail
3. Mayail
4. Nannayail
5. dan ramai lagi (dirahsiakan atas menjaga Adab Ilmu)

Tiada Madah, Pantun, Mentera atau latihan fizikal dalam Amalan Kipas Nandung

"Itu semuanya KARUT!!! Dalam Kipas Nandung, TIADA semua ini.", jawab Guru bila ditanyakan soal Kipas Nandung yang sejak kebelakangan ini sudah ada beberapa guru Gayong yang mendakwa ada mempelajari ilmu Kipas Nandung ini dari Arwah Mahaguru. Ada yang bermadah..... ada yang berpantun..... ada yang melompat sambil merenjis-renjis jari dan pelbagai lagi ragam yang boleh dianggap "nak tunjuk serba tahu". Jika benar-benar mereka ada, mereka tak akan kata mereka "ADA"......sbb itu salah satu SUMPAHnya. Semoga perkongsian ini mampu menjawab soalan2 sahabat yang bertanyakan tentang Ilmu Kipas Nandung ini.

Wallahua'lam.

7 comments:

 1. salam. terima kasih krn sudi berkongsi ilmu. tp.. maaf sy katakan, ada bebrp penulisan tuan yg ada sedikit riak, sedikit shj, mungkin jg tuan xsedari. sbg cnth, tuan kata sumpah ilmu ini xakan bgtahu dia ada jikalau benar dia ada, tp tuan seolah memberi pembayang kpd umum yg tuan ada, malah memberitahu umum yg tuan jg pewaris ilmu ini, bakal memperturunkan ilmu ini kpd yg benar2 anda percaya, malah bgtahu umum yg anda telah terpilih menjadi murid yg paling dipercayai oleh guru anda. kesimpulan dia, ada sedikit riak (pd sy yg membaca la). hrp tuan dpt elak drpd penulisan2 yg berbentuk riak. apa2 pn, blog tuan sgt berisi ilmu, terima kasih krn sudi berkongsi, walaupun bkn utk beramal, sekadar tahu pn sudah memadai. terima kasih tuan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kadang orang silap sangka, perasaan bayangan terpantul ke diri sendiri. Biar orang nak buat apa, orang tahu lah apa yang dibuatnye.

   Sesetengah orang inilah nye yang kawan tak setuju, niat tu baik tapi arifnya nampak belum sempurna

   Delete
 2. nk suruh bunuh Pm israel bleh?serius

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum cikgu , terima kasih atas informasi ini, tetapi saya ada sedikit soalan tentang kisah pertarungan ADMAR dengan BL ni, saya pernah terbaca kisah ini banyak kali, dalam insiden ini dikatakan ada beberapa orang/individu yang turut bersama ADMAR menjadi saksi pada pertarungan itu....bolehkah saya tahu, siapakah individu bersama ADMAR itu????

  ReplyDelete
 4. Salah seorangnya Guru Dicky Dzulkarnain dan kerabat Sultan Kedah.

  ReplyDelete
 5. Salah seorangnya Guru Dicky Dzulkarnain dan kerabat Sultan Kedah.

  ReplyDelete
 6. Salah seorangnya Guru Dicky Dzulkarnain dan kerabat Sultan Kedah.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...