Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Friday, September 30, 2011

BERKISAR TAPAK & GELEK

Salamun Alaik,
Menukar arah melalui kaedah berkisar tapak
Perbuatan BERKISAR TAPAK, diajar kepada murid2 Gayong ketika melakukan Gerakan Asas Gayong. Berkisar Tapak ini merupakan perbuatan transisi antara Tumbuk Lurus Pintal Tali kanan (arah hadapan/utara) dengan Tumbuk Lurus Pintal Tali kiri (arah kanan/timur). Walaupun fokus pergerakan ini lebih kepada perbuatan menyerang (menumbuk) dengan kaedah yang tepat,tetapi teknik berkisar tapak juga tidak kurang pentingnya. 

Kemahiran pesilat menukar kedudukan tubuh ke arah yang lain secara berkisar tapak banyak membantu pesilat dalam aspek ekonomi dalam pergerakan, masa dan tenaga. Secara tak langsung juga, melalui latihan gerakan asas yang pertama ini, pesilat berupaya untuk menyampingkan setiap serangan musuh dengan kaedah GELEK. Kaedah elakan secara GELEK merupakan antara kaedah elakan yang banyak digunapakai oleh Guru-Guru Tua. Hanya dengan kisaran tapak dan elak sebutir padi, perbuatan mengelak akan menjadi lebih pantas,  penggunaan tenaga yang amat minima dan mampu bertindak dalam ruang yang sempit dan terhad. 

Secara mekaniknya, perbuatan gelek akan menambahkan lagi pecutan tumbukan dan seterusnya menghasilkan suatu daya yang besar yang akan dipindahkan ke sasaran (pihak lawan). Untuk menambahkan lagi momentum ke arah musuh, pesilat perlu berkemahiran memindahkan berat badan ke hadapan selari dengan arah daya (arah tumbukan). Kelenturan dan keseimbangan juga perlu diambil perhatian. Kelenturan yang tinggi boleh dicapai dengan mengamalkan senaman-senaman gayong (senaman harimau) manakala untuk menghasilkan keseimbangan tubuh sewaktu dalam keadaan dinamik memerlukan latihan yang khusus dan kefahaman dalam aspek garis pusat graviti, keluasan tapak, jisim badan, titik punca, teknik geseran dsb nya.
Gelek Dalam
InsyaAllah, dengan kefahaman dan latihan yang mantap, pesilat mampu untuk melaksanakan perbuatan serang bela dengan efektif yang menggunakan konsep ekonomi dalam gerakan, masa dan tenaga. Malahan, mampu juga menumbuk dengan kaki dan menendang dengan tangan

Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...