Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Sunday, September 13, 2009

TENGGILING DAN LOMPATAN HARIMAU #1

السلام عليكم
Kebanyakan silat banyak mengambil ilham atau konsep daripada gerak laku binatang dalam kaedah mereka memburu dan memusnahkan mangsanya. Antaranya binatang-binatang yang utama adalah seperti Harimau, Singa, Ular, Helang, Gajah dan Kala Jengking. Dan ada juga sesetengahnya menggunakan konsep kelincahan monyet dalam usaha melepaskan diri daripada diserang oleh musuh.


Dalam ruangan ini, saya ingin berkongsi dengan sedara-sedara sekalian berkenaan silat yang mengambil Harimau sebagai GAYA PERMAINAN silatnya. Maka tenggiling dan lompatan diajar kepada pesilat-pesilatnya sebagaimana gerak laku binatang tersebut seperti gerak ANAK HARIMAU yang berguling-guling sehinggalah BAPAK HARIMAU yang melompat membaham mangsa.Sebenarnya,teknik tenggiling (rolling) dan lompatan harimau/helang merupakan aspek penting dalam ilmu persilatan. Ini kerana kemahiran tenggiling dan melaksanakan lompatan dapat membantu para pesilat mengelak daripada kecederaan ketika terjatuh atau dijatuhkan oleh pihak lawan. Malah, pesilat mampu untuk kembali bangkit dan bertapak sedia untuk membuat serangan balas.
Untuk pengetahuan semua, teknik tenggiling dan lompatan ini antara ilmu yang diajar dalam modul Tempur Tanpa Senjata pihak-pihak berkuasa seperti polis dan tentera. Tidak terkecuali pasukan CIA dan Navy Seals dari Amerika!والله أعلم

SENI KUNCI DALAM SILAT #4

السلام عليكم

Seterusnya, setelah mahir dalam melaksanakan PECAHAN BUAH KUNCI, pesilat dilatih pula bagaimana hendak menghadapi kuncian daripada pihak lawan. Sebagai latihan, pesilat akan dikunci dengan buah-buah kunci yang dipelajarinya dan diajar bagaimana untuk menangkis kuncian tersebut dan membalasnya dengan kuncian semula. Teknik ini dipanggil LAPIS KUNCI atau KUNCIAN DUA DAUN.Teknik LAPIS KUNCI ini perlu dimahirkan sehingga setiap satu kuncian dari pihak lawan dapat ditangkis dan dilaksanakan kuncian balas mengikut situasi dan kesesuaiannya.

والله أعلم
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...