Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Wednesday, April 16, 2014

SENI PERMAINAN KERIS

Salamun Alaik;

Dalam Keilmuan Gayong, SENI KERIS termasuk dalam 7 senjata utama yang harus dipelajari oleh anak-anak Gayong selain daripada senjata Pisau, Tongkat, Parang, Lembing, Cendai dan Sundang. Sifat asas senjata Keris adalah MENIKAM dan MENGHIRIS. SENI MENIKAM dan MENGHIRIS ini dipecahkan lagi mengikut GAYA, BENTUK  dan KAEDAH serangan/belaan termasuk juga jenis tapak kekuda yang digunakan. Setiap seni  ada NAMAnya  tersendiri yang merujuk kepada gaya,bentuk dan kaedahnya. Terdapat  49 SENI atau nama kesemuanya termasuklah KAEDAH MEMEGANG, MENCABUT  DAN MENYARUNG KERIS. Antara SENI @ nama itu adalah;

1. Tikaman Anak Sungai
2. Simbat Relang
3. Kelek Anak
4. Perahu Dulang
5. Radak Julang
6. Amok Jantan
7. Semai Benih dll

Seni Keris ini juga ada upacara KHATAMnya.Adat Perkhataman Keris ini disempurnakan di laut. Setiap bahan, perlakuan dan sebutan ada membawa PENGERTIANnya yang tersendiri. Antara contohnya;

1. Kenapa pada malam sebelum Upacara Khatam tidak dibenarkan memakai pakaian serba hitam?
2. Kenapa segala perkakas dalam ayam dibuang dan tidak dimakan?
3. Apa maksud setiap warna pada benang?
4. Apa maksud sebutan Nun di sana berchula tujuh,nun disini berchula se?
5. Apa itu Mengkadung Putih?
6. Apa seruannya perlu ke gigi pantai sebelum naiknya matahari.
7. Kenapa perlu ada Ibu Gayong yang memimpin upacara?

Semuanya “Ada cerita disebalik cerita”. Bukan semua yang layak dan berhak sebagai Dalang Khatam Keris. Tiru perbuatan tidak sama dengan faham perbuatan.Apatah lagi yang diizinkan dengan tauliah.Biarlah Upacara Khatam itu sesuai dengan nama "khatam"nya.Jangan sesekali jadikan ia sekadar upacara adat semata-mata untuk menambah koleksi aktiviti. Guru haruslah memainkan peranan menyampaikan segala ehwal pelajaran, adat dan adab keris terlebih dahulu sebelum menyempurnakan upacara adat sebegini.Paling tidak setiap yang memegang keris kenal apa itu "BINTANG 4" dalam SENI KERIS.

Sebenarnya,ramai yang kurang mengerti apa disebalik BUAH ke-21 atau dianggap BUAH KHATAM bagi permainan Keris. Majoritinya sekadar menghafal dan mempersembahkan pencak keris tanpa mengetahui apa sebenar cerita yang ingin disampaikan. Kadang-kadang sampai berselisih untuk mengatakan buah 21 merekalah yang betul dan pihak lain salah. Sedangkan, perselisihan itu tidak ada makna sama sekali jika mereka tidak mengerti apa cerita disebalik cerita ini.Jadilah mereka umpama burung kakak tua yang sekadar lihat dan tiru semata-mata.

Mengikut Allahyarham Mahaguru, SENI KERIS telah beliau ajar dengan 3 jalan cerita. Dua diantaranya adalah kisah pertarungan Tuah dan Jebat dan perkisahan Laksamana Bentan dengan Sultan Mahmud Mangkat Dijualang. Setiap lenggok,sifat dan langkahan permainan Keris nya amatlah berbeza. Langkahan Tuah juga banyak bezanya dengan Langkahan Jebat. Begitulah juga kaedah genggam, kaedah buka, kaedah bertapak, kaedah menikam dsb nya. 

Keris adalah SIMBOL KUASA bagi warisan bangsa Melayu.Ianya penuh dengan ADAT dan ADAB yang amat tinggi nilainya. Maka, Seni Keris ini diajar pencaknya seiring dengan Adat dan Adabnya. Ada yang bersifat sebagai keris bertikam, ada yang menjadi keris hukuman dan ada sekadar simbolik kuasa. Nilai dan hikmahnya bermula dari pemilihan jenis logam,hari dan siapa empunya diri sehinggalah kepada kaedah pencak yang akan digunakan; lenggok,sifat dan langkahannya. Kaedah "simpan" juga turut ditekankan. "Pantang sesekali Keris dibiarkan bersepah di lantai. perlulah ia "didirikan" dengan penuh gah kerana ia melambangkan "diri". Saat bertikam jangan sesekali memisahkan Keris dengan sarungnya.Sarung itu banyak manfaatnya jika kita benar-benar mengetahui.


Keris tidak sepatutnya disusun sebegini.

Begitulah serba ringkas perkongsian berkenaan Seni Keris dalam Keilmuan Silat Seni Gayong. Masih banyak yang ingin dikongsikan namun begitu, biarlah ianya dalam satu majlis yang sempurna. Jangan terlalu ghairah untuk mengejar sesuatu. Bertatihlah secara istiqamah dengan pakaian sabar dan berhiaskan ADAB GURU dan ADAB ILMU. Semoga dapat manfaat buat kita semua.


Wallahua'lam.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...