Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Friday, June 28, 2013

ANTARA ILMU GAYONG DAN PELAJARAN SILIBUS GAYONG

Salamun Alaik;
Gambar hiasan

Apa bezanya antara ILMU GAYONG dengan PELAJARAN yang ada dalam SILIBUS GAYONG?

Secara asasnya menampakkan maksud yang sama. Semestinya setiap yang terkandung dalam pelajaran silibus Gayong itu adalah termaktub sebagai Ilmu Gayong. Dan pelajaran silibus Gayong juga digarap daripada Ilmu Gayong itu sendiri. Namun begitu, jika diamati secara lebih halus dan mendalam, dua hal ini sebenarnya AMAT BERBEZA terutamanya dalam aspek SANAD, ADAB dan MATLAMATnya. Halatuju atau "jalan" untuk memperolehinya juga jauh berbeza.

Untuk mendapatkan PELAJARAN GAYONG  secara silibusnya , seseorang itu boleh mendapatkannya dengan pelbagai cara. Ianya boleh secara bergelanggang, mengikuti kursus-kursus yang ditawarkan oleh mana-mana guru/gelanggang, melalui YouTube, melalui edaran softcopy(boleh tengok melalui komputer@hp dll), sekadar duduk dan menonton di tepi gelanggang, belajar melalui perantaraan (jurulatih tunjuk sesuatu ilmu kepada org lain dgn permintaan kita ). Kadang-kadang main hentam sahaja belajar sedangkan pelajaran yang dipelajari itu sebenarnya hanyalah rekaan-rekaan jurulatih-jurulatih yang tidak beramanah.  Dipenghujungnya, seseorang itu rasa puas kerana telah belajar pelbagai pelajaran dan telah pun memenuhi kesemua pelajaran dalam sukatan pelajaran dari asas sehingga ke hitam. Tanpa disedari, sebenarnya mereka hanyalah tertipu dengan kerakusan kehendak nafsu dan kebodohan sendiri. Hanya mengejar matlamat untuk habiskan pelajaran dalam silibus agar boleh bergelar gurulatih dengan bengkong hitam berchula 6! Tanpa mengendahkan soal SANAD GURU, ADAB ILMU, ADAB BELAJAR (Adab dgn Guru dan Adab sebagai Murid) dan yang terpenting sekali adalah MATLAMATnya untuk MENGENAL EMPUNYA ILMU. Tanpa ini semua, pelajaran di dalam silibus hanyalah bersifat "kulit" sahaja kerana tiadanya "ROH ILMU".Tandanya amat jelas.Semakin mereka belajar, semakin mereka jauh dengan ALLAH SWT. Sifat-sifat yang negatif semakin melekat pada diri seperti bongkak, ego, sombong, cakap besar, memperlekeh orang lain, terasa diri sahaja yang hebat dan betul dan sebagainya. Maka, bagaimana  untuk kita mengenali yang mana satu ILMU GAYONG dan yang mana  PELAJARAN yang sekadar menghiasi Silibus Gayong?

Umumnya, untuk  mendapatkan ILMU GAYONG, maka setiap anak Gayong seharusnya memberikan perhatian yang sewajarnya kepada RUKUN dan SYARAT menuntut Ilmu terlebih dahulu. Apa itu RUKUN BELAJAR? dan apa itu SYARAT BELAJAR?

Rukun Belajar itu terdiri daripada;
1. Adanya GURU yang Alim dan berTAULIAH (bersanad)
2. Murid yang mempunyai tahap kecerdikan akal (ikut tahap) .
3. Ilmu yang sahih (Kitab yang diiktiraf)
4. Istiqamah (Komitmen dan Konsisten)
5. Adanya Majlis (kelas @ gelanggang)
6. Talaqqi ( belajar berdepan dengan  Guru) dan Musyafahah ( Ikut sebutan dan perbuatan Guru)
7. Menjaga Adab.

Syarat  Belajar pula sepertimana yang telah digariskan oleh Allahyarham Mahaguru dalam hal ADAT dan ADAB Gayong itu sendiri seperti;
1. Fatihatul Aurat .
2. Wirid Qulhu
3. Majlis Ikrar Murid Baru (Baiah)
4. Keadaan Wudhuk.
5. Doa Buka dan Tutup Gelanggang 
6. Adat pakaian 
7. Adab Gelanggang (etika gelanggang)


Dengan mengikuti Rukun-rukun dan syarat-syarat belajar diatas  dan disulami dengan  matlamat untuk MENGENAL  DIRI melalui wadah Silat ini, maka dengan saat itu, bertemulah anak-anak Gayong dengan ILMU GAYONG yang sebenar dan bukanlah sekadar belajar pelajaran GAYONG yang bersifat "kosong" dengan matlamat menghabiskan silibus supaya dapat bergelar "GURU". 

Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...