Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Friday, November 29, 2013

SAIZ DAN UKURAN BENGKONG

SalamuLLAH Alaikum;
Penulis (kiri) mengenakan bengkong dengan Ikatan Cendai

Sistem Bengkong dalam Silat Seni Gayong berfungsi sebagai indikator TAHAP PENGUASAAN PELAJARAN berdasarkan SILIBUS bagi si pemakainya. Bermula daripada Hitam Mulus dan seterusnya Awan Putih, Pelangi Hijau, Pelangi Merah, Pelangi Merah Chula, Pelangi Kuning, Pelangi Kuning Chula dan Harimau Pelangi Chula Sakti. Namun, disebalik itu, Bengkong juga berperanan sebagai pelengkap kepada busana pendekar dan sebagai SENJATA SULIT dikala berlakunya kecemasan.

Saiz dan Ukuran sebenar?

Dalam Keilmuan Gayong, terdapat saiz dan ukuran yang tertentu mengikut diri pemakainya dan juga jenis kain serta kaedah ikatannya samaada IKATAN SELADANG BERJUANG ataupun IKATAN CENDAI.
Terdapat ukuran tertentu seperti SELEBAR DAUN, SETAPAK, SEJENGKAL, SEHASTA, SEDEPA dan SELIPATAN.

Penulis (kanan) dengan Ikatan Seladang Berjuang. 
Ikatan Bengkong yang sempurna juga membantu dalam aspek keseimbangan.

Apakah Rahsianya?

Sudah tentunya setiap saiz dan ukuran ini ada maksud yang tersirat dan tersimpan pelbagai rahsia buat si pemakainya. Salah satunya (bukan satu-satunya) yang dapat dikongsi di sini, bagi Ikatan jenis Cendai adalah;

1. Ukuran panjang yang TEPAT dapat menyempurnakan lilitan di pinggang beserta simpulannya.

2. Saiz Lebar yang SESUAI dapat menampung dan mengikat bahagian abdomen dan pinggang dalam membantu keseimbangan, sistem pernafasan dan aliran tenaga sewaktu melakukan aktiviti fizikal.

3. Lebar dan Kepanjangan yang SEMPURNA dapat membantu PERBUATAN dan PERGERAKAN bengkong tersebut sebagai SENJATA CENDAI.

Kesimpulannya, setiap pakaian yang disarung atau dililit di tubuh kita ada Maksud dan Rahsianya yang tersendiri. Keilmuan Gayong menyimpan RAHSIA ini yang amat berkait dengan ILMU HIKMAH RAHSIA SIMETRI dan NISBAH EMAS. Apakah yang dimaksudkan dengan RAHSIA SIMETRI dan NISBAH EMAS ini? Jawapannya ada pada PENDITA GURU. Ayuh sama-sama kita mempelajarinya.

Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...