Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Friday, February 26, 2010

ANTARA CABARAN KEHIDUPAN

Salam semua,

Di sini saya sertakan kata2 dari insan yang tidak pernah saya kenali yang menyerang secara langsung peribadi saya dan siap dengan kata2 berbaur ugutan. Namun inilah yang dikatakan asam garam kehidupan. Apapun, perjuangan tetap perjuangan. Saya tetap akan bersuara sekiranya ianya perlu untuk menyatakan kebenaran. Biarlah pahit tetapku telan dan apa yang penting "Allah sentiasa bersama orang2 yang benar".

Selanjutnya anda boleh rujuk di alamat ini http://pewarisgayong.blogspot.com/2010/01/pssgm-perak-vs-serantau-perak.html

* saya doakan agar Allah SWT membuka pintu hati mereka untuk kesejahteraan bersama.

SALAM MAULIDURRASUL.............

Salam Maulidurrasul buat semua sedara seISLAM di seluruh Alam.........

RAHSIA MATA #1

Salam semua,

Dalam ilmu Beladiri, Mata juga memainkan peranan yang amat penting. Daripada mata kita dapat mengenalpasti IBU GERAK musuh dan daripada mata juga kita dapat mengenalpasti kewibawaan dan keyakinan seseorang! Contohnya; mata yang selalu berkelip menunjukkan yang sikap seseorang itu kurang keyakinan dan serba salah.

Seseorang yang hebat dalam beladiri, sekiranya kita perhatikan akan mempunyai sepasang mata yang TAJAM dan penuh WIBAWA. Kenapa berlaku sedemikian? Kerana kekuatan MATA juga ada kaitannya dengan Ilmu Dalamnya ( Tenaga Dalam ). Kalau selama ini, Tenaga Dalam banyak difokuskan pada Ilmu Pernafasan, sebenarnya terdapat 2 lagi latihan utama untuk meningkatkan tenaga dalam seseorang selain ilmu pernafasan. Salah satunya adalah melalui Latihan Mata.

Dengan berlatih secara rutin dan kerap, InsyaAllah mata kita akan menjadi tajam dan wibawa. Akan terpancarlah tenaga wibawa itu menerusi JIDAT ( antara 2 kening ). Itulah antara Rahsia di dalam Gayong yang dipanggil TUNGGUL RASULULLAH......

Secara saintifiknya pula, setiap apa yang difikirkan dalam minda kita, otak akan menghasilkan frekuensi2 tertentu. Malah, frekuensi yang dihasilkan boleh dipindahkan. Sekiranya kuat frekuensinya, ianya mampu untuk menguasai dan memberi arahan kepada orang lain kerana otak mereka telah dikuasai. Bagaimana untuk melaksanakannya? Rahsianya adalah melalui JIDAT kita. Apa yang penting, JIDAT itu perlu dibuka terlebih dahulu.........Wallahua'lam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...