Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Monday, February 25, 2019

GAYA TANGAN MENANTI

Salamun Alaik;

Sikap pasang merangkumi 2 asas utama iaitu;
1. BENTUK TAPAK KEKUDA
2. GAYA TANGAN MENANTI. 

Kedudukan Tangan yang menanti amat penting kerana; 
1. ia mampu menutup kawasan lemah pada tubuh pesilat. 
2. menyukarkan pihak lawan untuk menyerang. 
3. memudahkan pesilat menyalahkan dan mematahkan setiap 
    serangan daripada pihak lawan.    

Gaya Tangan yang menanti seharusnya SELARI DAN SESUAI  mengikut GERAK LANGKAH dan GELEKAN TUBUH.  Sesuai perletakan atau kedudukannya, maka akan lancarlah ia untuk digunakan untuk menepis, menangkis, menangkap atau menyerang.

Harus diingat, terdapat juga GAYA TANGAN ketika menanti yang mampu MEMUDARATKAN pesilat itu sendiri (makan tuan).  Antaranya;  

1. Kedudukan tangan yang terlalu jauh dihadapan membolehkan pihak lawan menyentap dgn mudah. 

2. Kedudukan tangan yg separas muka atau hampir dgn muka pihak lawan berupaya mencederakan        muka pesilat dengan tangan pesilat itu sendiri. 

3. Kedudukan kedua tangan pesilat yang terlalu bersilang pihak lawan dengan mudah mampu untuk
    MENYELAK TANGAN pesilat dengan kaedah mengunci gerak. 

4. Menggenggam kedua tangan dengan terlalu erat pergerakan tangan menjadi terbatas dan kaku. 

Namun begitu, di dalam Keilmuan Silat Seni Gayong, terdapat  juga tapak yang digelar TAPAK SONGSANG dan gaya menantinya yang sekali pandang boleh memudaratkan pesilat itu sendiri,  tetapi sebenarnya ianya adalah sekadar perangkap dan penuh dengan helah. 

Sewaktu berpencak, pesilat seharusnya menyusun gerak langkah dan susunan tapaknya agar ianya tidak berlangkah sumbang dan  seterusnya dapat mematikan langkah musuh. 

Dlm keilmuan silat, MATI LANGKAH bermaksud suatu kedudukan yang tidak memberikan ruang dan peluang untuk menyerang atau  membela diri tetapi sebaliknya membuka ruang dan peluang  kepada pihak lawan untuk menyerang. 

Langkah Sumbang pula bermaksud susunan gerak langkah yang  tidak teratur dan memudahkan untuk pihak lawan mematikan  langkah atau mengambil kesempatan untuk menyerang.  Namun, amat berbeza konsep berlangkah sumbang dengan  sengaja mengamalkan Langkah Sumbang sebagai suatu helah dan ikhtiar untuk memerangkap pihak lawan.

Wallahua'lam

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...