Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Monday, February 25, 2019

SEMUA OBJEK ADALAH SENJATA

Salamun Alaik;

Pengamal Gayong yang telah mempelajari 21 jenis senjata Alam Melayu masih belum lengkap menguasai sepenuhnya Seni Senjata Gayong sehinggalah apa-apa sahaja yang berada di sekelilingnya di mana-mana sahaja boleh digunakan menjadi senjata ampuh dalam mempertahankan diri mereka. Itulah tahap tertinggi dalam menguasai Seni Senjata Gayong!

Senjata yang 21 dengan 7 Gaya Gerak dan 7 Sifat Membunuh boleh dimanifestasikan kepada sebarang objek yang ada dipersekitaran kita utk dijadikan senjata mempertahankan diri. Malah, sifat muka bumi dan keadaan persekitaran seperti batang pokok, dinding, longkang besar, lubang, cerun, sinaran cahaya, kawasan berpasir dsb nya juga mampu di jadikan sandaran untuk menumpaskan musuh.

Ke arah mencapai tahap tertinggi dalam menguasai SENI SENJATA GAYONG ini, maka perlulah pesilat-pesilat mengadap GURU SEBENAR dan memahami setiap GERAK SIFAT SENJATA serta apa yg dikatakan  7 GAYA GERAK dan 7 SIFAT MEMBUNUH. InsyaAllah, dengan kefahaman yang jelas tentang konsep ini maka tiada lagi istilah HAFAL BUAH dan KAKU DALAM GERAK. Malah gerak akan lebih mantap, efektif dan berbahaya berbanding gerak dalam SILIBUS yang diajar.

Wallahua'lam

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...