Pejuang Warisan Seni Beladiri Melayu

SELAMAT DATANG KE BLOG GELANGGANG PERSANTA NALA

Saturday, May 28, 2011

PETUA #10

Salamun Alaik;

Bila berdepan dengan musuh, HIDUPKAN (aktifkan) kedua2 tangan dan kaki anda hanya dengan merasai akan   adanya ia bersama kita. InsyaAllah, Tulang empat kerat anda akan melaksanakan tugas dengan baik sewaktu pertempuran berlaku.

*anda boleh cuba sebagai latihan; minta partner anda menyerang secara bebas dan perhatikan apa refleks anda. Kemudian cuba aktifkan tulang empat kerat anda dengan PETUA di atas, dan rasai perbezaannya. Dengan sedikit kaedah PETUA,kesannnya adalah amat luar biasa sekali.

Wallahua'lam

4 comments:

  1. salam.bagaimana caranya untuk mengaktifkan anggota gerak kita?terima kasih

    ReplyDelete
  2. Sekadar sedar yg kita sedang ada 2 tangan dan 2 kaki. Bila kita lupa pada mereka,maka mereka pun menjadi kurang berfungsi.....pergerakan akan jadi perlahan dan tidak efektif

    ReplyDelete
  3. terima kasih cikgu.kadang2 bila berdepan dengan lawan, fokus hilang. macam2 benda yang difikirkan macam apa yang lawan nak buat, fikirkan kekuatan lawan, saiz lawan yang lebih besar dan lawan yang cepat,perasaan bimbang jika kita salah langkah, dan macam2 lagi. boleh tak cikgu ajar saya cara bagaimana saya untuk fokus dan tidak memikirkan benda lain?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...